Огнян Минчев*Европейците трябва да се замислят за това... Когато днес

...
Огнян Минчев*Европейците трябва да се замислят за това... Когато днес
Коментари Харесай

Визията за многополюсен свят - стратегически проект за възстановяване на имперската структура на подчинение на безотговорни диктатори

Огнян Минчев*

Европейците би трябвало да се замислят за това... Когато през днешния ден се води война в Европа, ние сме склонни да мислим, че хората в целия свят би трябвало да бъдат наранени от този факт и да бъдат ангажирани с възобновяване на справедливия мир. Когато обаче се води война в извъневропейския свят, хората на Стария континент постоянно я преглеждат като повече или по-малко естествено проявяване на неустойчивостта в Третия свят. Това е въпрос на еднаквост - това е въпрос за широтата на нашето схващане, за степента, в която съзнанието ни обгръща и се разпознава със света.

Ако желаеме хората по света да бъдат солидарни с нас, ние също би трябвало да бъдем солидарни с проблемите и провокациите, с които се сблъсква останалия свят. За страдание, ценностните системи на хората и народите, обитаващи актуалния свят са към момента задоволително разнообразни, с цел да разрешават сходна идентификация и взаимност. И повода за това не е единствено разликата в дистанциите и разликата в културите. Обърнете внимание какъв брой разграничени сме самите ние, в релативно дребна и хомогенна България... Какво общо имам аз и моите възгледи с тези, демонстрирани от водачите и почитателите на партия " Възраждане ", да вземем за пример...

Една от най-големите рискове пред актуалната цивилизация е бързата поляризация и опълчване сред човешките общности - сред техните полезности, упования и оценки за все по-бързо изменящия се свят. В продължение на дълъг исторически интервал модерните хора мислеха, че напредъкът - изключително неговият актуален стадий, глобализацията - ще докара до образуването на един по-обединен и интегриран свят. Днес обаче все по-ясно виждаме и заплахата за развиване в противоположната посока - към раздробяване на света на голям брой враждебни общности, антагонизирали своите връзки и държание в една " война на всеки против всеки ".

Една от версиите на нахлуващата световна неприязън е визията за " многополюсен свят ", в който " великите сили " - районни и световни - получават още веднъж мандат да подчиняват и владеят по-малките нации към самите себе си. Това е стратегически план за възобновяване на репресивна имперска конструкция на послушание на света под властта на мощни и безотговорни диктатури. Агресията на Кремъл в Украйна е най-болезнения настоящ образец за сходен мироглед върху бъдещия свят.

Ако многополярността не е обединена - и лимитирана - от нормите и разпоредбите на държание в една регламентирана интернационална система, тя ще породи ера на унищожителни войни и спорове за преразпределение на света по метода на силата - на силата без право, на властта без законни ограничавания.

*Текстът е оповестен на фейсбук страницата на създателя, заглавието е на Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР