Огнище на нюкасълска болест по птиците избухна в румънския окръг

...
Огнище на нюкасълска болест по птиците избухна в румънския окръг
Коментари Харесай

Огнище на нюкасълска болест по птиците на границата в Румъния

Огнище на нюкасълска болест по птиците избухна в румънския окръг Кълъраш, единствено на 11 километра от Силистра. След като хиляди птици бяха инфектирани, румънската работа за ветеринарна и хранителна сигурност е предизвестила българските управляващи.
От Агенцията по сигурност на храните у нас оповестяват, че правят засилен надзор на биосигурността в птицефермите в страната. Болестта не е животозастрашаваща за хората.

Нюкасълската болест се предава посредством пряк контакт със инфектирани птици, фураж, даже и посредством облеклото на хората. Вирусът може да се популяризира и от водоплаващите птици по река Дунав върху домашните.

Взривът на нюкасълска болест е регистриран в индустриална птицеферма в окръг Кълъраш. Заразени са близо 7 хиляди птици, а към четири хиляди са мъртви. Ветеринарната работа в Кълъраш твърди, че огнището към този момент е овладяно. В инфектирания обект е осъществена стерилизация и тече 20-дневният карантинен период. Птиците от прилежащите ферми са имунизирани. Засега персоналните стопанства не са наранени, само че жителите на прилежащите на Кълъраш села са обезпокоени. В съвсем всеки двор се отглеждат кокошки.

За да не се популяризира вирусът и у нас, в Силистра на двата контролно-пропускателни пункта се дезинфекцират всички транспортни средства.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР