Огнище на африканска чума по свинете “пламна” в стопанство за

...
Огнище на африканска чума по свинете “пламна” в стопанство за
Коментари Харесай

Избиват 212 прасета заради африканска чума

Огнище на африканска чума по свинете “пламна” в стопанство за развъждане на животни от породата източнобалкански прасета в с. Юнец, област Варна. Последното огнище на болестта бе записано на 23 април тази година в област Шумен.
Положителните проби от с. Юнец са лабораторно доказани в сряда от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Незабавно са подхванати ограничения за очистване на огнището, според разпоредбите на европейското и националното законодателство, и Плана за незабавни дейности при надзор на АЧС, прибавят от организацията. В засегнатото стадо се отглеждат 212 прасета, като до констатирането на болестта от него са умрели 15 животни. Предстои хуманното неутрализиране на останалите свине.

Определена е 3-километрова защитна зона към огнището - с. Юнец и с. Рудник, общ. Долни Чифлик, обл. Варна. В 10–километровата следена зона са включени обитаеми места от община Долни Чифлик: с. Шкорпиловци, гр. Долни чифлик, с. Детелина, с. Старо Оряхово, с. Ново Оряхово, с. Солник и с. Кривини; от община Бяла: с. Самотино, с. Горица, с. Господиново, с. Дюлино, както и с. Козница, общ. Несебър, област Бургас, в които са подхванати ограничения за надзор и очистване на болестта.

Съгласно Закона за ветеринарномедицинската активност, притежателите на животни, които са спазили наредбите на закона, подлежат на обезщетение за обезвреждането на животните им.

БАБХ припомня, че е неразрешено пасищното развъждане на породата източнобалканска свиня за понижаване на риска от контакт със инфектирани диви свине и разпространение на болестта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР