Огнищата на дребна шарка предизвикаха 37 смъртни случая в Европа

...
Огнищата на дребна шарка предизвикаха 37 смъртни случая в Европа
Коментари Харесай

СЗО призова за системни имунизации срещу дребната шарка

Огнищата на дребна шарка провокираха 37 смъртни случая в Европа през първата половина на 2018 година, оповестява европейският офис на СЗО, представено от Българска телеграфна агенция.

Здравните служби на Стария континент са записали 41 хиляди случая на морбили в интервала януари-юни тази година. За съпоставяне, за цялата 2017-а са били установени 23 927 случая на това остро заразно заболяване. Тогава в Европа са били регистрирани 35 смъртни случая.

"След като през 2016 година наблюдавахме минимум заразявания от дребна шарка за цяло едно десетилетие, в този момент сме изправени пред обезпокоително нарастване на огнищата на болест ", съобщи Сузана Якаб, районен шеф на СЗО за Европа.

Увеличените случаи се дължат на понижаване на обсега на имунизациите и на техния систематичен темперамент измежду маргинализираните групи на популацията в Европа. Агенцията със седалище в Копенхаген прикани всички 53 европейски страни да положат по-големи старания в имунизациите. За да се избегне разпространяването на болестта е належащо 95 процентно имунизационно покритие на популацията.

Седем страни са записали над 1000 случая на морбили през първата половина на 2018 година. Това са Франция, Грузия, Гърция, Италия, Русия, Сърбия и Украйна. Украйна, с над 23 хиляди установени случая, бележи над половината от заразяванията в Европа. Това се дължи на фрапантното намаляване на имунизационното покритие измежду украинското население през последните години. В Сърбия пък бяха регистрирани рекорден брой смъртни случаи от болестта - 14.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР