„Огледалата на града“ е разказ за изгнаническата съдбата на различните

...
„Огледалата на града“ е разказ за изгнаническата съдбата на различните
Коментари Харесай

Елиф Шафак с нов за България роман

„ Огледалата на града “ е роман за изгнаническата ориста на другите
Темата за идентичността постоянно участва в романите на Елиф Шафак, само че в „ Огледалата на града “ авторката ѝ отделя особено внимание. Пречупвайки персоналните ориси на основните герои през призмата на исторически събития, Шафак съумява да сътвори живи и вълнуващи облици, които са изправени пред предизвикването да намерят себе си. „ Човек открива своята еднаквост, когато се научи да живее с всичките си спорни същности “, споделя Елиф Шафак. „ Моят разказ е за напрежението и разделянето, за другите способи да се оправиш със ориста на заточеник “, добавя още авторката.
Историята в романа стартира в Испания и приключва в Истанбул, на другия завършек на Средиземноморието. Седемнадесети век е време на дълбоки промени, интервал на дълбока промяна, чиято цена би трябвало да платят другите. Това, което се случва в Испания, е доста сходно на това, което следва да се случи в разнообразни елементи на света – елиминирането на малцинствата в името на построяването на монолитно „ ние “. Инквизицията в Испания преследва арабите, евреите, конверсите.
„ Огледалата на града “ е вторият разказ на Елиф Шафак, оповестен на турски език през 1999 година Книгата излиза в България като част от издателската линия „ Анишър “ на „ Егмонт “. Повече за изданието: https://egmontbulgaria.com/p3452
Елиф Шафак е най-четената турска писателка и одобрен създател на редица книги, измежду които „ Любов”, „ Копелето на Истанбул” и „ Чест”. Творбите на Елиф Шафак са предевени на повече от 40 езика, а нейни политически мнения са оповестени в влиятелни издания като The New York Times, The Financial Times, The Guardian, Independent, Newsweek и списание Time. Пише на турски и на британски език, живяла е на Запад и на Изток и дефинира себе си като бродяга, космополит, фен на суфизма, пацифист, жена и майка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР