Оглавяваната от бившия главен прокурор Сотир Цацаров Комисия за противодействие

...
Оглавяваната от бившия главен прокурор Сотир Цацаров Комисия за противодействие
Коментари Харесай

Как Сотир Цацаров изпра бившия директор на "Александровска" проф. Димитър Буланов

Оглавяваната от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) продължава да издава индулгенции на хората, свързани с предходното ръководство на ГЕРБ, които служебното държавно управление в профил от служба поради данни за смайващи нарушавания.

Най-пресният случай е оповестеното в сряда решение на КПКОНПИ, в което се сочи, че няма открит спор на ползи при предходния шеф и ръководител на борда на " Александровска " проф. доктор Димитър Буланов, който в този момент е декан на Медицинския факултет на Медицинския университет. Както, за интервала, в който е оглавявал " Александровска ", проф. Буланов е работил съвсем от самото начало по четири разнообразни контракта, а от май до юли т.г. дори е бил в пет разнообразни правни отношения с болничното заведение и Медицинския университет. Той е бил по едно и също време самостоятелен член и ръководител на борда на УМБАЛ " Александровска ", за което е получавал заплащане, съветник на болничното заведение по цивилен контракт и чиновник на същата болница на трудов контракт, само че в неплатен отпуск. В допълнение професорът е декан на Медицинския факултет на Медицинския университет и учител в този факултет, а " Александровска " е университетската болница към него. Същевременно, през март т.г. той е заявил пред Агенцията за обществените предприятия, че няма правни отношения с Александровска болница, която е управлявал през последните осем години, до момента в който в това време се води на трудов и цивилен контракт в нея. Според адвокати, с които " Капитал " се съветва, това е документ с погрешно наличие. А тъй като това засвидетелствуване се дължи по закон, сходно държание би следвало да се квалифицира като закононарушение или най-малкото - прокуратурата би следвало да се заинтересува и самосезира. Нещо, което не се случва.
Денонощна претовареност
Проф. доктор Димитър Буланов е хирург в Александровска болница и учител в Медицинския факултет на Медицинския университет - София, чиято съществена база за образование е Александровска болница. Осем години доникъде на предходната година проф. Буланов е и заместник-директор на Александровска болница, чийто шеф от самото начало е проф. Костадин Ангелов. След като през 2021 година Ангелов е назначен за министър, той пък назначава Буланов за изпълнителен шеф на " Александровска ". Директорството продължава няколко месеца, защото Буланов е определен за декан на Медицинския факултет на Медицинския университет и не може да съвместява двете длъжности. Затова Ангелов го преназначава за самостоятелен член и ръководител на борда на шефовете на " Александровска ". Като ръководител на борда Буланов подписва трудов контракт с " Александровска " през октомври предходната година, като излиза в неплатен отпуск, в какъвто е и досега.

През пролетта, когато здравният министър Ангелов афишира състезания за бордовете на всички държавни лечебни заведения, професорът кандидатства още веднъж за самостоятелен член на борда на шефовете на " Александровска ", а по Закона за обществените предприятия самостоятелните членове нямат право да бъдат чиновници на предприятието, в чийто ръб са. Проф. Буланов заявява пред Агенцията за обществени предприятия, че няма никакво връзки с Александровска болница. Междувременно, с изключение на трудовия контракт, той е сключил и цивилен контракт за консултантски услуги с " Александровска ". Така към месец май тази година той се води на работа на пет места - в неплатен отпуск от " Александровска ", на цивилен контракт с " Александровска ", ръководител на борда на " Александровска ", декан на Медицинския факултет и учител в Медицинския факултет.
КПКОНПИ: Формално Буланов не се е договорил самичък със себе си, а с подчинената си
Антикорупционната комисия се самосезира по изявленията на " Капитал ", само че очевидно задачата не е била да ревизира обстоятелствата, а да ги омаловажи, тъй като си е затворила очите и за попълването на документи с погрешно наличие, и за явния спор на ползи в тази ситуация с петте работни места на професора. Решението на Комисията към момента не е оповестено, това ще стане след време. Същевременно, от на комисията, оповестено в сряда, единствено три енигматични фрази са отдадени на претекстовете, с които се приема, че в тази ситуация с проф. Буланов няма спор на ползи. В тях всъщност се твърди, че когато като доктор е сключвал трудовия си контракт с болничното заведение, Буланов не се е подписал от името на болничното заведение като неин началник, а единствено като служителя, който се договоря. От името на болничното заведение се е подписала заместник-директорът на УМБАЛ " Александровска " Мария Куманова. Това става по времето, когато Буланов е ръководител на борда на болничното заведение, а Куманова, с изключение на зам.-директор на " Александровска ", е и чиновник на деканата на Медицинския факултет, на който Буланов е декан. Другояче казано, проф. Буланов в качеството на доктор и чиновник е подписал контракт с болничното заведение, която сега оглавява, представлявана от различен негов чиновник в деканата, който също той оглавява. Това, съгласно критериите на КПКОНПИ не съставлява спор на ползи, нито взаимна взаимозависимост, нито пък метод за облагодетелстване.

На въпрос на " Капитал " от Агенцията за обществените предприятия разясниха, че не тя, а отрасловото министерство, което към оня миг е било ръководено от проф. Костадин Ангелов, е било длъжно да извърши инспекцията за това дали проф. Буланов работи или не в " Александровска ". Видно, той не го е направил.
Гигантският слалом на КПКОНПИ
Антикорупционната комисия пропуща да означи заявеното погрешно събитие за неналичието на правни отношения сред проф. Буланов и " Александровска ", като не дава знак да е сезирала някого за това. Иначе всеки жител във всевъзможни институции, снабдители на услуги, както и в болница, ежедневно заявява, че носи наказателна отговорност за попълване на документи с погрешно наличие.

Дотук наказателното гонене във връзка с професора остава догадка в жанр " в случай че на прокуратурата й се занимава да види закононарушение ". Тъй като става въпрос за тясното обграждане на един от членовете на изпълнителния съвет на партия ГЕРБ - проф. Костадин Ангелов, взирането в държанието на някогашния му заместител в болничното заведение, надали ще се случи.

В устрема си да оневини Буланов, КПКОНПИ подминава редица значими обстоятелства, без да ги разяснява - най-малко в прессъобщението. Сред тях са фактът, че ръководителят на борда е най-високото равнище на ръководството на болничното заведение, което би трябвало да управлява по какъв начин останалите чиновници съблюдават законите, а не елементарен чиновник без никакви властови пълномощия, че явно професорът, здравното министерство и управлението на болничното заведение са пропуснали някои разпореждания на Закона за обществените предприятия, които са били длъжни да спазят, а връзките, които са основани сред главните настоящи лица по обособените контракти на Буланов, са оплетени като брюкселска дантела.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Неща 2 Седмицата 3 Свят 1 Свят 2 Промишленост 3 Свят 1 Неща 2 Транспорт 3 Свят
Решението на КПКОНПИ на процедура отпушва опцията за вероятно връщане на проф. Буланов отпред на " Александровска " при смяна на конюнктурата. Какво в реалност ще се случи, следва да се види.

Оглавяваната от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) продължава да издава индулгенции на хората, свързани с предходното ръководство на ГЕРБ, които служебното държавно управление в профил от служба поради данни за смайващи нарушавания.Най-пресният случай е оповестеното в сряда решение на КПКОНПИ, в което се сочи, че няма открит спор на ползи при предходния шеф и ръководител на борда на " Александровска " проф. доктор Димитър Буланов, който в този момент е декан на Медицинския факултет на Медицинския университет. Както, за интервала, в който е оглавявал " Александровска ", проф. Буланов е работил съвсем от самото начало по четири разнообразни контракта, а от май до юли т.г. дори е бил в пет разнообразни правни отношения с болничното заведение и Медицинския университет. Той е бил по едно и също време самостоятелен член и ръководител на борда на УМБАЛ " Александровска ", за което е получавал заплащане, съветник на болничното заведение по цивилен контракт и чиновник на същата болница на трудов контракт, само че в неплатен отпуск. В допълнение професорът е декан на Медицинския факултет на Медицинския университет и учител в този факултет, а " Александровска " е университетската болница към него. Същевременно, през март т.г. той е заявил пред Агенцията за обществените предприятия, че няма правни отношения с Александровска болница, която е управлявал през последните осем години, до момента в който в това време се води на трудов и цивилен контракт в нея. Според адвокати, с които " Капитал " се съветва, това е документ с погрешно наличие. А тъй като това засвидетелствуване се дължи по закон, сходно държание би следвало да се квалифицира като закононарушение или най-малкото - прокуратурата би следвало да се заинтересува и самосезира. Нещо, което не се случва.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР