Официалното откриване на най-големото изложение за земеделие и храни Зелена

...
Официалното откриване на най-големото изложение за земеделие и храни Зелена
Коментари Харесай

Таваните на агросубсидиите ще се обсъждат през българското председателство

Официалното разкриване на най-големото ревю за земеделие и храни " Зелена седмица " стартира от палатата на България, която за първи път е формален сътрудник на форума. На церемонията участваха министрите на земеделието на България и Германия Румен Порожанов и Кристиан Шмид, европейският комисар по земеделието Фил Хоган и кметът на Берлин Михаел Мюлер.

© Капитал Още по тематиката
Порожанов: България е максимален експортьор на лавандулово масло за 2017 година

Страната ще се стреми да натъртва на произвеждане на артикули с добавена стойност, сподели министърът преди откриването на " Зелената седмица " в Берлин
18 яну 2018
Бюджетът на Европейски Съюз за земеделие след 2020 година евентуално ще бъде по-малък

По-високи приходи за фермерите, нововъведенията и климатичните промени са измежду главните цели на Европейска комисия
24 сеп 2017 Балансирането на дотациите, които получават другите страни, таваните на заплащанията за огромните аграрни производители и така наречен обвързано произвеждане, осигуряващо спомагателни дотации за браншове като отглеждане на животни, плодове и зеленчуци. Около тези съществени тематики ще се търси консенсус по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през идващите месеци по линия на Общата селскостопанска политика, стана ясно от изявление на земеделския министър Румен Порожанов по време на ревюто " Зелена седмица " в Берлин, което беше намерено публично в петък.

През тази година България за пръв път е публична страна - сътрудник на форума, който е най-големият в бранша на земеделието и храните (виж карето).

Разговори за бъдещия бюджет

Едната от огромните тематики по време на българското председателство ще бъде бюджетът на Европейски Съюз и в частност на Общата селскостопанска политика (ОСП), която годишно коства на европейските данъкоплатци над 47 милиарда евро. На фона на предварителните упования, че тeзи средства ще бъдат съществено понижени в новия програмен интервал след 2020 година след излизането на Англия от Европейски Съюз и обезпечаването на повече средства по цели като миграция, сигурност и други, е допустимо да се доближи и до друго решение. Пред публицисти министърът на земеделието Румен Порожанов, който ръководи и Съвета на европейските министри, заяви, че на равнище Европейски Съюз се проучва и вид за нарастване на приходите посредством вноските, които всяка страна прави в общия европейски бюджет. Става въпрос за нарастване от 1.1 х % от Брутният вътрешен продукт на всяка страна, като то евентуално ще бъде в рамките сред 1.10 и 1.19%.

План и за законодателството

Паралелно с диалозите за бъдещия бюджет по време на българското председателство ще се работи и по законодателството. Порожанов заяви, че измежду страните има единодушие да се резервира така наречен първи дирек от ОСП, включващ директните заплащания за фермерите, както и да няма съфинансиране към тях от националните бюджети на страните, каквато концепция беше стартирана в предходните месеци в политическите диалози.

Същевременно по думите на министъра има няколко деликатни тематики, които следва да се разискват. Едната от тях е доближаването и балансирането на земеделските дотации сред другите страни от съюза. Решение ще се търси и по тематиката с таваните на заплащанията към огромните производители. От думите на министъра стана ясно и че ще се разисква и тематиката за вероятно разширение на така наречен обвързано подкрепяне, което сега обезпечава спомагателен бюджет за чувствителни браншове като отглеждане на животни, зеленчуци и плодове, като обаче има тавани на финансирането за обособените страни.

Според Порожанов по тематиките, по които има обединено мнение, би трябвало да се създадат изводи на мартенското съвещание на съвета на министрите, които да бъдат изпратени до Европейския парламент и съвета на министрите. Същевременно през април би трябвало да стартират и разисквания на съответни текстове от черновите на новите еврорегламенти.

Очакванията са, че предлагането на Европейска комисия за многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз през новия програмен интервал след 2020 година ще бъде показано през май. България се показва със лична палата на ревюто
България взе участие на най-голямото ревю за земеделието и храните в света " Зелена седмица " за 29-и път, като за пръв път е формалната страна сътрудник и се показва със лична палата, заемаща повърхност 1640 кв.м. Под общото мото " Ароматът на слънцето " от българска страна вземат участие 62 компании и 12 аграрни производители от секторите винопроизводство, зеленчукопроизводство, произвеждане на месни, млечни, пчелни, биопродукти и други, както и ръководители на разнообразни селскостопански сдружения. По данни на земеделския министър Румен Порожанов за българското присъединяване е обособен бюджет от 3 млн. лева, като представянето на компаниите и земеделските организации е гратис.
По време на официалнaта галавечер при откриването Порожанов уточни, че земеделският бранш обезпечава претовареност на близо 7% от популацията на България и има почти 5% дял в Брутният вътрешен продукт на страната и ще резервира своята значима роля и в бъдеще. Германският му сътрудник Кристиан Шмид пък подсети, че евентуално огромна част от присъстващите над 3 хиляди посетители на събитието " и сега употребяват " български аграрни артикул, без да си дават сметка за това. " Тези, които са поставили парфюм довечера, би трябвало да знаят, че той евентуално съдържа розово масло, създавано в Розовата котловина на България ", сподели Шмид, допълвайки, че България държи 70% от международния пазар в този бранш.
През тази година на " Зелена седмица " се показват 1660 изложителя от 66 страни, а в съпътстващата стратегия от над 300 събития присъединяване се чака да вземат 70 отраслови министри и други публични лица.
По данни на уредниците през 2018 година интернационалното присъединяване на " Зелена седмица " е най-силното в над 80-годишната история на ревюто, а упованията са то да бъде посетено от към 400 хиляди души. През тази година нов изложител на форума е Катар, а Русия, Швеция, Словакия и Япония се завръщат със лични щандове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР