Официално откриха Национална конференция по онкология на тема Нови лекарствени

...
Официално откриха Национална конференция по онкология на тема Нови лекарствени
Коментари Харесай

Проф. Асен Дудов: Инвестициите в терапиите за онкологични заболявания се увеличиха значително

Официално откриха Национална конференция по онкология на тематика „ Нови лекарствени артикули, нови индикации и предварителна диагностика в здравната онкология ". Организатор на събитието е Българското онкологично научно сдружение (БОНД).

Конференцията ще продължи и на следващия ден (11 март), като и през двата дни водещи специалисти в страната ще имат опция да дискутират актуалните благоприятни условия за диагностика (включително проучване на биомаркерите), лекуване и надзор на рака на млечната жлеза, белия дроб, гастроинтестиналния тракт, уротела, маточната шийка, както и ендометриалния, бъбречноклетъчния, простатния карцином и увеалния меланом.

По данни от профила на България във връзка с рака 2023 година, направен от Европейската комисия и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), огромна част от тези болести, а точно ракът на белия дроб, ракът на дебелото черво и ректума и ракът на гърдата, са главните по смъртност от рак в страната.

От значително значение за навременното и вярно лекуване са актуалните благоприятни условия за диагностика. Така да вземем за пример биомаркерите са ключът към актуалното персонализирано лекуване на някои типове рак, какъвто е ракът на белия дроб, гърдата, бъбрека, уротела и други Генетичният отпечатък, който се търси във всеки израстък, може да дефинира най-успешната и точна терапия за пациента.

„ През последните години вложенията в терапиите за онкологични болести се усилиха доста. Имаме все по-голям достъп до модерни лекарствени артикули за редовно лекуване. Лекарствата за онкологични болести (включително антинеопластични и обезболяващи), които са утвърдени от Европейската организация по медикаментите на централно ниво и са включени в националния положителен лекарствен лист, се възвръщат на 100% от НЗОК. За страдание, обаче, продължава да има едни към 12% от българското население, което не е здравноосигурено. Това лимитира съществено достъпа на тази група до модерно лекуване и като цяло здравни услуги, които се покриват от НЗОК за здравноосигурените пациенти. Време е да се премисли равнището на здравноосигурителна вноска, тъй като освен краставиците и яйцата порастват като цена ", показа о време на събитието проф. доктор Асен Дудов, който е и ръководител на Българското онкологично научно сдружение.

Достъпът на пациентите в България до новаторски лечения остава стеснен и заради това, че интервалът сред разрешаването за приложимост и достъп на пациентите до модерна лекарствена терапия може да варира от четири месеца до 2,5 години според от страната и района. За образец междинното изчакване във връзка с онкологичните лечения за Европейски Съюз е 545 дни, а за България - 701 дни.

„ За да се усъвършенства ранното разкриване и лекуването на онкологичните болести у нас, е належащо и въвеждането на скринингови стратегии, прецизна диагностика и редуциране на времето за достъп до лекуване, сложна грижа за пациента от слагане на диагнозата до края на лечебния развой, както и преосмисляне на здравноосигурителната вноска ", заключи проф. Дудов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР