Официално от 1994 г. 8-ми декември е обявен за неучебен

...
Официално от 1994 г. 8-ми декември е обявен за неучебен
Коментари Харесай

8 декември е - празникът на българските студентите

Официално от 1994 година 8-ми декември е разгласен за неучебен ден и за празник на всички български студенти на съвещание на Съвета на ректорите. Днес честват всички сегашни, само че и някогашни и бъдещи студенти.
Реално празникът се празнува от 1903 година, когато е оотбелязан 15-годишният празник на единственият тогава в България Софийски университет, само че датата последователно става празник на всички студенти в България.

Осми декември остава световна дата и продължава да сплотява българските студенти с извънредно известния им празник.

След 1944 година е изработен опит за смяна на датата със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската взаимност, само че тази концепция не среща триумф, тъй като студентите към този момент са възприели 8 декември като собствен празник.

Смята се, че студентският химн Gaudeamus igitur е употребен още през XIII век и създателите му са незнайни. Съвременният текст е написан от скитащия немски стихотворец К. В. Киндлебен през 1781 година, а за мелодия е употребена по-рано основана (1717 г.) ария от Я. Г. Гюнтер.

8 декември по света се свързва и със гибелта на Джон Ленън. На 8 декември 1980 година Марк Дейвид Чапман убива създателя на Бийтълс Джон Ленън, само че " Let it be ", и освен тя, не престават да бъдат обичани песни по целия свят. Тази дата е изключително знаменателна с тази тъжна годишнина, само че е и мотив освен младите да имат смелостта и куража да бъдат бунтари в един не толкоз либерален и обективен свят.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР