официално финализира придобиването на седем дъщерни дружества на чешката

...
 официално финализира придобиването на седем дъщерни дружества на чешката
Коментари Харесай

Еврохолд приключи сделката по придобиване на ЧЕЗ в България

" " публично завърши придобиването на седем дъщерни сдружения на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България. Сделката е на стойност 335 млн. евро и се осъществя посредством Eastern European Electric Company (EEEC), която е 100% благосъстоятелност на " Еврохолд ", предава.

В резултат на транзакцията, която към този момент беше утвърдена от всички способени локални регулатори, Еврохолд ще придобие 67% от най-големия дистрибутор на електрическа енергия в България - ЧЕЗ Разпределение България - с 40% пазарен дял, и най-големия снабдител на електрическа енергия - ЧЕЗ Електро България, както и 100% от капитала на най-големия лицензиран търговец на електрическа енергия - ЧЕЗ Трейд България. Холдингът също по този начин придобива компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България, фотоволтаичния парк Фри енерджи проджект Орешец, сдружението за произвеждане на електричество от биомаса - Бара груп, както и ЧЕЗ България, която координира и ръководи активността на всички сдружения на ЧЕЗ в България.
 И КЕВР позволи договорката за ЧЕЗ И КЕВР позволи договорката за ЧЕЗ
Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) даде зелена светлина на договорката за българския бизнес на ЧЕЗ, излиза наяве от публично...

С придобиването и консолидираното на активите на ЧЕЗ Груп " Еврохолд " ще доставя услуги на повече от 7 милиона консуматори и ще има над 6000 чиновници в 11 страни в Централна, Източна и Югоизточна Европа, както и от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Дъщерните сдружения на ЧЕЗ Груп в България имат над 3000 чиновници и обслужват близо 3 млн. консуматори, в това число в най-населената югозападна част на страната и столицата София.

Преди договорката Еврохолд имаше повече от 3000 чиновници и предоставяше услуги на към 4 млн. клиенти в 11 страни в ЦИЮИЕ и някогашния Съюз на съветските социалистически републики, главно посредством застрахователния си подхолдинг Евроинс Иншурънс Груп АД. До края на 2021 година и с консолидацията на резултатите на подразделенията на ЧЕЗ Груп, общите активи и годишни доходи на застрахователно-енергийния холдинг се чака да надвишават 1.5 милиарда евро, а неговата оперативна облага за годината ще доближи към 120 млн. евро. Според тактиката за развиване до 2025 година " Еврохолд " планува да генерира доходи от близо 2 милиарда евро годишно и оперативна облага (EBITDA) в размер на съвсем 200 млн. евро.

“Придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България ще обезпечи на нашите клиенти и вложители поголяма непоклатимост и предвидимост във всички аспекти, като също по този начин ще сътвори евентуални синергии и спомагателни удобни благоприятни условия. Отвъд корпоративното, тази договорка подсигурява приток от над 500 млн. евро в българската стопанска система, в случай че пресметнем общата стойност на транзакцията, включително цената, идното наложително търгово предложение към миноритарните акционери в две от добитите компании и капиталовата стратегия на ЧЕЗ в България. Това придобиване е извънредно значимо освен за нашата компания, само че и за бизнеса в България като цяло, защото ще потвърди, че ние сполучливо можем да ръководим огромна и разрастваща се на районно равнище корпорация, която е със седалище в София. Договорената от нас цена на договорката ни разрешава да извлечем повисока стойност от придобиването, което ще способства за бързия напредък на нашия холдинг в идващите пет години. След сполучливото консолидиране на подразделенията на ЧЕЗ Груп, Еврохолд ще поддържа актуалната и бъдеща капиталова стратегия на ЧЕЗ в България, която ще бъде фокусирана върху възстановяване обслужването на клиентите, възобновяване и поддръжка на мрежата, нововъведения, технологии и цифровизация, възобновими източници и енергийна успеваемост. Осигурихме нужните средства за осъществяването на капиталовата стратегия. Благодарим на управническия екип на ЧЕЗ за професионализма и съдействието. Също по този начин изричаме признателност за доверието към всички наши сътрудници, които бяха част от процеса на придобиване - банки, финансови консултанти, юристи, чиновници и на целия екип, зает с тази огромна договорка - над 100 души работеха старателно за сполучливото й завършване ”, разяснява Асен Христов, ръководител на надзорния съвет на " Еврохолд България ".

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР