Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова реагира на

...
Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова реагира на
Коментари Харесай

Захарова с комичен коментар: От донори ли се нуждае НАТО

Официалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова реагира на поддръжката на Франция за влизането на Финландия и Швеция в НАТО. Тя написа смешен коментар на 19 май в канала си в Telegram, оповестява съветският вестник „ Известия “.

„ От позиция на логиката на Елисейския замък всичко е ясно: организацията, която е „ умряла “, незабавно се нуждаеше от нови членове. Донори? “, написа Захарова.

Изданието напомня:

На 16 май беше обявено, че френският президент Еманюел Макрон поддържа решението за разширение на Северноатлантическия алианс.

В края на март на Китай беше напомнено, че не толкоз от дълго време френският водач сподели на протест, че Русия е употребила токов удар за пробуждане против НАТО, което значи, че мозъкът на алианса към този момент не е мъртъв. Това е отпратка към „ теорията за мозъчната гибел на НАТО “, която Макрон изрази в изявление за The Economist през декември 2019 година По едно време тя провокира стихия от отвращение в западния свят. Тогава се сподели, че западната надмощие е в крах заради неспособността да се оправи с рецесията.

На 18 май Швеция и Финландия публично подадоха молба за присъединение към НАТО. Посланиците на двете страни ги връчиха на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата в Брюксел. В същия ден стана известно, че Турция е блокирала началото на договарянията за разширение на НАТО.

В коментар пред " Известия " Дмитрий Белик, член на комисията по интернационалните въпроси на Държавната дума, сподели, че Турция има право да забави бързото приемане на Финландия и Швеция в алианса, защото Анкара има избрани условия. Политикът означи, че когато нов член се причисли към блока, е належащо това решение да бъде утвърдено от всички сегашни членове на НАТО. Въпреки бързия ход на Финландия и Швеция към участие в алианса, на който Съединени американски щати разчитат, не всички страни споделят сходно разширение, както Италия, с изключение на Турция, се изрече. По-рано, на 19 май, Захарова също изрази мнение, че от доста години Западът на процедура притегля и постанова своите отзиви и претенции на бъдещите членове на избрани съюзи, „ само че целият свят не са единствено тези страни “.

Русия също реагира сериозно на изказването на управляващите на Финландия и Швеция за проектите за присъединение към НАТО. Така президентът Владимир Путин означи, че разширението на НАТО е изкуствено и надвишава географската му цел, като по този метод се пробва да повлияе на други райони.

От своя страна прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков уточни, че Москва ще следи от близко следствията от присъединението на Финландия и Швеция към НАТО във връзка с сигурността на Русия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР