Официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация

...
Официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация
Коментари Харесай

Захарова: Кой даде право неграмотни чиновници в София да опозорят българския народ

Официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова назова „ рискова нелепост “ решението на българските управляващи да откажат на самолета на съветския външен министър Сергей Лавров да прелети през въздушното пространство на страната „ рискова нелепост “, в случай че тя е на борда.

„ Не става въпрос просто за нелепост, а за рисковата нелепост на някакъв клеветник в силовите структури на България, написа Захарова в канала Telegram.

„ Факт е, че разпоредбите за въздушно придвижване се контролират от Чикагската спогодба за интернационално гражданско въздухоплаване на 1944 година Той предписва територията на една страна да се схваща като „ сухопътни територии и прилежащите териториални води. “ Въздушното пространство не е включено в термина „ територия “.

Захарова изясни, че в тази връзка действието на „ противозаконните наказания на Европейския съюз не може да се разпростре върху непрестанен полет със аероплан на разположение, на което е неразрешено да влиза на територията на страната “.

По думите й за първи път в историята държавните управляващи не разрешиха не аероплан, а човек в самолета да бъде в небето, защото съгласно нота на българското дипломатическо ведомство самолетът на съветското външно министерство му беше разрешено да прелети.

„ Мислеха ли българските чиновници, че сходни ограничения могат да бъдат приложени към хилядите функционери на НАТО, които са в нашите огледални стоп описи в отговор? Мислеха ли по принцип за основаване на рисков международен казус? Мисля, че не. Кой даде право необразовани служители в София да опозорят българския народ? Ние, апропо, към този момент сме в Скопие “, добави Захарова.

Лавров дойде в Скопие на 30 ноември за присъединяване в Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Самолетът е летял през Гърция, като преди този момент се очакваше маршрутът да минава през България.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР