Официални представители на САЩ и Израел обсъждат възможността за скорошно

...
Официални представители на САЩ и Израел обсъждат възможността за скорошно
Коментари Харесай

Хамас не представлява палестинския народ. Какво знаем на 10-ия ...

Официални представители на Съединени американски щати и Израел разискват опцията за скорошно посещаване на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Израел по покана на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, заяви в неделя за " Ройтерс " осведомен източник. Евентуално посещаване на Байдън би последвало сходни визити на други високопоставени американски чиновници, в това число държавния секретар Антъни Блинкен и министъра на защитата Лойд Остин. Блинкен би трябвало да се върне в Израел в понеделник за втори кръг от договаряния с Нетаняху.

 

Байдън , говорейки пред CBS, съобщи, че е " убеден ", че Израел ще работи съгласно разпоредбите на войната в спора си с Палестина, и добави, че не е належащо разполагането на американски войски . В изявлението за " 60 минути " Байдън съобщи, че въпреки да счита, че Хамас би трябвало да бъде изцяло отстранен, би трябвало да има път за основаване на палестинска страна. И предизвести, че опасността от тероризъм в Съединените щати се е нараснала заради размириците в Близкия изток .

 

Резервите от гориво във всички лечебни заведения в линията Газа се чака да стигнат единствено за още към 24 часа, заяви в понеделник Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност по филантропични въпроси (OCHA) " Спирането на аварийните генератори ще изложи на риск живота на хиляди пациенти ", съобщи OCHA на своя уеб страница.

 

Досега над 600 000 поданици на Газа са се преместили в южната част на линията покрай египетския граничен град Ал-Ариш, преди предстоящата израелска сухопътна атака. Международните филантропични служащи в Газа описаха невижданата обстановка на " филантропичен колапс ", написа " The Guardian ".

 

Съединени американски щати предизвестиха, че войната сред Израел и войнстващата формация Хамас може да ескалира, защото американски военни кораби се насочиха към региона на фона на възходящите конфликти по северната граница на страната с Ливан . " Съществува риск от ескалация на този спор, разкриване на втори фронт на север и, несъмнено, присъединяване на Иран ", съобщи съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан пред CBS.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин разгласи разполагането на втора група самолетоносачи късно в събота, наричайки го знак за " нашата решителност да възпрем всеки държавен или недържавен участник, който се пробва да ескалира тази война ".

 

Външният министър на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан съобщи, че Съединените щати ще понесат " обилни вреди " , в случай че войната в Газа прерасне в по-голям спор, заяви в неделя Al Jazeera. " Ние предадохме нашето обръщение на ционисткия режим посредством неговите съдружници, че в случай че те не прекратят жестокостите си в Газа, Иран не може просто да остане наблюдаващ ", цитира иранската държавна медия думите на Амир-Абдолахиан пред малкия екран.

 

Очаква се следеният от Египет граничен пункт в Газа да бъде отворен още веднъж на фона на дипломатическите старания за снабдяване на помощ в линията. " Рафах ще бъде отворен още веднъж . Заедно с Организация на обединените нации, с Египет, с Израел и с други страни вкарваме механизъм, посредством който да се вкара помощта и да стигне до хората, които се нуждаят от нея ", съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен след среща с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси в неделя. Блинкен не уточни съответен период за повторното отваряне на пропускателния пункт. След многостранната си обиколка в района държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че пропускателният пункт Рафах сред Египет и Газа ще бъде отворен още веднъж. Блинкен добави, че Съединени американски щати вкарват механизми дружно с Организация на обединените нации, Египет и Израел за даване на помощ на нуждаещите се.

 

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани Хамас да освободи заложниците без условия и прикани Израел да разреши бърз и безконтролен достъп на филантропична помощ до Газа. " Всяка една от тези две цели е годна сама по себе си. Те не трябва да се трансформират в разменна монета и би трябвало да бъдат изпълнени, тъй като това е вярното нещо ", съобщи Гутериш. Близкият изток е на ръба на " бездна ", сподели той.

 

Президентът на Венецуела Николас Мадуро съобщи, че в неделя е разговарял по телефона с президента на Палестинската автономност Махмуд Абас във връзка със обстановката в Газа. Мадуро е споделил на Абас, че Венецуела ще изпрати 30 тона филантропична помощ за Газа през идващите няколко дни, оповестява " Ройтерс ".

 

Президентът на Палестинската автономност Махмуд Абас съобщи, че дейностите и политиката на ислямистката формация Хамас не съставляват палестинския народ , съгласно формалната осведомителна организация WAFA. В телефонен диалог с Мадуро " президентът удостовери, че отхвърля убийствата на цивилни жители от двете страни и прикани за освобождение на цивилни жители, пандизчии и арестувани от двете страни ", добавя осведомителната организация.

 

" Амнести Интернешънъл " осъди насилствената евакуация на палестинците от Газа , осъществявана от Израел, като съобщи: " Заповедта на Израел за " евакуация " не е в сходство с интернационалното филантропично право и би трябвало да бъде анулирана ".

 

Франция е предизвестила Иран " против всякаква ескалация или разширение на спора " сред Израел и Хамас, заяви в неделя френската президентска канцелария. По време на телефонен диалог сред френския президент Еманюел Макрон и иранския му сътрудник Ебрахим Раиси, Макрон е предизвестил против всяко разпространяване на спора в Ливан.

 

Лидерите на 27-те страни - членки на Европейски Съюз, направиха изказване , в което обрисуваха позицията си по отношение на ситуацията в Близкия изток. " Европейският съюз осъжда по най-категоричен метод Хамас и неговите брутални и безразборни терористични набези на територията на Израел и показва надълбоко страдание за загубата на човешки живот ", съобщи Европейският съвет.

 

В диалог с Ватикана израелското външно министерство съобщи, че чака " Ватиканът да бъде по-внимателен към страданията на израелците " . Външният министър на страната също по този начин прикани Ватикана за ясно наказание на смъртоносния тероризъм против израелци и удостовери правото на Израел да се пази.

 

UNRWA, организацията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци, съобщи в неделя, че смъртоносните удари на Израел по Газа са довели до " невиждана човешка злополука ", защото броят на жертвите в Газа набъбна на 2670, а ранените са 9600 . Пред кореспонденти Филип Лазарини, общоприет комисар на UNRWA, съобщи: " Ако погледнем въпроса за водата, всички знаем, че водата е живот, а в Газа няма вода и няма живот ".

 

Над 1000 души липсват под руините на здания в Газа, които са били обект на смъртоносни израелски въздушни удари, заяви в неделя палестинската гражданска отбрана. В изказване екипът на гражданската отбрана съобщи, че доста други хора са извадени живи от руините, 24 часа откакто постройките са били ударени.

 

Здравните чиновници в Газа започнаха да съхраняват телата в камиони с фризери за сладолед, защото преместването им до лечебните заведения е прекомерно рисковано, а гробищата са с изчерпани места. Видеоклипове, оповестени в интернет, демонстрират тела, увити в бял плат, подредени в празните камиони.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР