Официалната биография на Queen - една от най-популярните рок групи

...
Официалната биография на Queen - една от най-популярните рок групи
Коментари Харесай

Актуализираният вариант на "Queen: Kак започна всичко" излезе на български

Официалната биография на Queen - една от най-популярните рок групи в света, още веднъж е в книжарниците, заяви издателство " Сиела ". " Queen: Kак стартира всичко " излиза на британски през 1992 година, година след гибелта на Фреди Меркюри. През 1993 година книгата е издадена и в България, само че от десетилетия можеше да се откри единствено в антикварните книжарници.

Новото издание обаче е модифицирано и обновено. Книгата показва всеки аспект от историята на именитата рок тайфа. Авторите на " Queen: Kак стартира всичко " - Джаки Смит и Джим Дженкинс, са работили дружно с Брайън Мей и Роджър Тейлър. " Тази книга е приятност за всеки, който се интересува от историята на изключителния феномен Queen ", написа в увода Брайън Мей.
Разказът на Смит и Дженкинс стартира със срещата на Брайън Мей и Роджър Тейлър, минава през присъединението на Джон Дийкън и самия Фреди Меркюри към групата, наблюдава първите години на напредък, записите в студио и раждането на някои от най-големите шлагери. На фокус са и турнетата за завладяването на американския пазар, ненавременната гибел на Фреди и събитията след нея.

Детайлно са разказани годините на главозамайващо нанагорнище към върха, манията Queen, конфликтите със звукозаписните компании и някои от най-забавните и скандални истории, в които групата се оказва забъркана.

" Джаки Смит и Джим Дженкинс съумяват обективно да отразят комплицирания и нетърпящ регистриране в рамки дух на феномена Queen, провокирал същинска гражданска война в историята на музиката. " Queen: Kак стартира всичко " е същинско угощение за почитателите на четирите английски момчета, които завоюваха своето неоспоримо място в петолинието на вечността ", твърдят от " Сиела ".

Книгата е подплатена със фотоси, с обстоятелства, фрагменти от извънредни изявленията с музикантите от групата.

Из " Queen: Kак стартира всичко " от Джаки Смит и Джим Дженкинс
 Queen. Как стартира всичкоС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

През миналите месеци Фреди е унизен от международната преса, която се тълпи пред вратата му и следи всеки негов ход; носят се клюки, че е съществено болен. Те се ускоряват още повече от измъчения му и бледен тип при всяка негова поява. Новинарските хрътки нямат желание да изтърват сензацията, в случай че слуховете се окажат правилни.

На 23 ноември самият Фреди ги удостоверява с изказване пред събралите се на прага му публицисти и пред международната преса. То гласи:

След появилите се в пресата догатки през последните две седмици, искам да потвърдя, че съм ХИВ-позитивен и имам СПИН. Смятах, че е редно да не споделям тази информация, с цел да предпазя околните си. Въпреки това настъпи моментът, в който приятелите и феновете ми по целия свят би трябвало да научат истината, и се надявам всички да се причислят към мен в битката против това извънредно заболяване.

На идващия ден признанието на Фреди се появява на първа страница на вестниците по целия свят. Ала мастилото на таблоидите още не е сухо, когато излиза по-голяма вест. В 19:00 часа на идващия ден - 24 ноември 1991 година, неделя - битката на Фреди завършва. Той умира от бронхопневмония, породена от заболяването СПИН. Всички са съкрушени.

Само най-близките му са осведомени със положението му преди изказването му, само че даже за тях гибелта му е непредвидена и мъчителна. Ударните талази от кончината му заливат целия свят и офисът и домът му са наводнени от известия и блага. Джон, Брайън и Роджър са сломени - те губят най-хубавия си другар. Тримата излизат със следното изказване:

Загубихме най-хубавия и най-обичан член на фамилията ни. Смазани сме от тъга, че си отиде, тъгуваме, че ни е лишен в разцвета на гения си, само че се гордеем извънредно доста от смелия метод, по който живя и умря. За нас беше привилегия, че споделихме с него тези вълшебни времена. Възможно най-скоро ще отпразнуваме живота му в негов жанр.

В двата дни преди погребението на Фреди през няколко минути идват купища цветя в дома му и в офиса на Queen - толкоз са доста, че могат да изпълнят няколко камиона. Цветята са както единични рози, по този начин и цели букети и кошници. До вторник към този момент могат да покрият голямата морава на Фреди с два пласта. Много почитатели се събират пред къщата му и през този леден вторник чиновниците на артиста - Фийби, Джо и Тери - отварят портите, с цел да могат хората да видят цветята, положени под коледната елха.

Кремацията на Фреди е на 27 ноември в крематориума в Западен Лондон. Малцина са поканени - фамилията му и шепа от най-близките му другари, измежду които са Елтън Джон и Дейв Кларк. Нужни са четири катафалки единствено за цветята. Докато гостите чакат да влязат в крематориума, една черна котка минава пред тях и натрупалите се фотографи...

Службата се организира по зороастрийските традиции, на които възрастните родители на Фреди са правилни почитатели. Сред пусканата музика е едно произведение, което е обожавал - песен за сопран из четвърто деяние от операта на Верди " Трубадур " в осъществяване на Монсерат Кабайе.

Таблоидите се изричат най-вече ласкаво за Фреди след гибелта му и посвещават по няколко страници на големия му гений. " Би Би Си Радио Едно " излъчват цели излъчвания единствено за него, както и малките екрани на " Би Би Си " и множеството от самостоятелните малките екрани. Целият свят скърби... само че даже в гибелта му някои представители на жълтите издания не желаят да го оставят на мира. Няколко английски и задгранични вестници се пробват да подклаждат неодобрение, като разгласяват вулгарни и постоянно погрешни истории за " гейския му метод на живот ", който по техни думи е " дегенеративен ".

Тези истории не са подплатени с никакви обстоятелства и почитателите въобще не им обръщат внимание. Те провокират бурни, само че краткотрайни реакции.

Носят се клюки от какъв брой време Фреди е знаел, че има СПИН, като съгласно някои е трябвало да направи смелото си изказване по-рано. Само артистът и двама от най-близките му другари - Мери Остин и Джим Хътън - са наясно от кой момент е ХИВ-позитивен и е със СПИН. Седем години преди гибелта си Фреди живее - по негови думи - " като монахиня ". Имал е здрава и вярна връзка с Джим Хътън от 1985 година, само че я пази добре скрита от зорките очи на пресата, тъй като знае, че ще го раздерат на части.

Истината за продължителността на заболяването му умира с него. Ако се върнем обратно към последните месеци от живота му, виждаме, че е посочил необикновен кураж макар ужасното заболяване - към този момент знаем, че е снимал последния си видеоклип за песента Days Of Our Lives с ужасни болки. Едва е можел да стои на краката си, само че е настоял да си свърши работата и го е направил с нормалното си положително въодушевление и комизъм.

 Фреди Меркюри: Научих се по какъв начин да бъда самостоятелен и да не разгадавам на никого Фреди Меркюри: Научих се по какъв начин да бъда самостоятелен и да не разгадавам на никого

Става известно също по този начин, че до момента в който е записвал албума The Miracle, не е знаел дали ще може да направи идващ и че след завършването му е настоял да се върне съвсем незабавно в студиото, с цел да стартира работа по идващия. Резултатът е могъщият Innuendo. Вокалите му в този албум са толкоз мощни, че опровергават съществено заболяване и карат почитателите да имат вяра, че слуховете в пресата и медиите са неоснователни. Брайън написа следното изказване за специфичното издание на списанието на фенклуба, отдадено на Фреди, което изпраща тъкмо преди Коледа:

Както към този момент знаете, Фреди се бори години наред с ужасното заболяване СПИН и през по-голямата част от времето даже ние не знаехме. За него изкуството и приятелите му бяха всичко - той се раздаваше и за двете. Беше твърдо решен да не демонстрира никаква уязвимост в музиката си - или в нашата музика - и да не утежнява живота на приятелите си. Като отхвърли да признае за заболяването си, невероятната му мощ и кураж му разрешиха да продължи на цялостни обороти с правенето на албуми, видеоклипове и всичко останало, макар че му костваше от ден на ден и повече болежка. Фреди в никакъв случай не се оплака пред нас и не разреши на унинието да засенчи работата му. Гласът му чудодейно ставаше все по-добър. Той си отпътува, без да изгуби надзор даже за момент.

Фреди не търсеше състрадание, той искаше тъкмо това, което почитателите му даваха - религия, поддръжка и опция да продължаваме да вървим по вития път към съвършенството, който ние от Queen се опитвахме да следваме. Вие му дадохте поддръжката си и му позволихте да бъде и още да е един извънредно свободен дух. Фреди, музиката му и невероятната му изобретателна сила... те ще останат вечно.

Заветът на Фреди е явен - той желае да бъдат дарени пари от негово име на водещата благотворителна организация, бореща се със СПИН - " Терънс Хигинс Тръст ". Тримата останали членове на Queen и мениджърът им, Джим Бийч, вземат решение, че подобаваща епитафия ще е преиздаването на магнум опуса Bohemian Rhapsody като двоен сингъл с трогателната Days Of Our Lives от другата А-страна и да дарят всички приходи на организацията. " И Ем Ай " са съгласни и преотстъпват своя дял от парите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР