Официален и мащабен сблъсък между армиите на НАТО и Русия

...
Официален и мащабен сблъсък между армиите на НАТО и Русия
Коментари Харесай

Пет сценария за хода на войната: 5/5 Война между НАТО и Русия

Официален и огромен конфликт сред армиите на НАТО и Русия наподобява съвсем неуместно все още, в случай че някоя от двете страни не бъде принудена от някакво непредвидимо развиване на събитията да разгласи война. Описаните в предходните сюжети организационно-технически и логистични проблеми на съветските въоръжени сили недвусмислено демонстрират, че Москва няма потенциал да води дълга и ресурсоемка стандартна акция против софтуерно надминаващ го съперник. Това обаче не значи, че в припадък на обезсърчение президентът Путин не би протегнал ръка към тактическия си нуклеарен боеприпас за да сплаши Запада и да приложи на процедура неуместната теория за " деескалация посредством ескалация ".

Най-големият риск от директно и публично замесване на Северноатлантическия алианс в спора сега са апелите на президента Зеленски за налагане на " зона, неразрешена за полети " над Украйна. Преведено на наличен език, това значи, че изтребителите на НАТО би трябвало да стартират да охраняват небето на страната и при потребност да унищожават всеки появил се там неприятелски аероплан, хеликоптер или дрон.

Откриването на огън по съветски въздухоплавателни средства, които не са навлезли в натовското въздушно пространство или не са подхванали нападателни дейности против съюзническите патрули, обаче, от една страна, мъчно ще се впише в чисто отбранителната теория на Северноатлантическия алианс, а от друга - непосредствено ще даде фиктивен и неподлежащ на пояснение мотив на Путин да разгласи война. Затова както Съединени американски щати, по този начин и съдружниците в НАТО още веднъж и още веднъж отхвърлят все по-гневните и обезверени апели на Зеленски за затваряне на небето на фона на все по-драматичните фрагменти от опустошения, провокирани от непрецизни съветски авиационни муниции.
А в случай че Путин въпреки всичко удари
Ако по някаква ирационална и неразбираема за останалия свят причина съветският президент въпреки всичко реши да тества решимостта на НАТО да приложи прословутия член 5, гарантиращ на съдружниците групова отбрана, това най-вероятно би се случило в региона на така наречен Сувалски кулоар. Става дума за към 100-километровата гранична зона сред Полша и Литва, която разделя мощно милитаризирания съветски ексклав Калининград и територията на Беларус. Евентуален блицкриг в този регион ще разреши създаване на сухопътен кулоар до въпросната съветска територия, а и ще прекъсне логистичните снабдителни линии сред дребните прибалтийски републики Литва, Латвия и Естония и останалите съдружници в НАТО.
Реклама Другите сюжети за хода на войната: - - - -
Опасенията за сходен предполагаем сюжет не са изцяло безпочвени: във вторник даже латвийският еврокомисар Валдис Домбровскис, който е зам.-председател на Европейска комисия, разгласи, че идната цел на Путин най-вероятно е точно Прибалтика. Според разнообразни разбори на отбранителни експерти съветската войска би могла да прегази трите страни за към 48 часа. Не е ясно обаче дали тя би могла да го стори без резултата на изненадата и в подтекста на очевидните си дефицити и провали, проличали по време на актуалната инвазия в Украйна. Въпреки това сега огромните страни от алианса и по-специално Съединени американски щати, Англия, Германия и Канада не престават да концентрират тук от ден на ден сили и средства за защита.
Ахилесовата пета на юг сме ние
На другия завършек на източния фланг на НАТО ахилесовата пета в защитата за жал е България, защото войските на алианса са струпани главно по румънското черноморско крайбрежие сред Дуранкулак и устието на р. Дунав. На доктрина въпросните сили биха могли да защитят относително бързо североизточната част на България, където да се придвижат по суша. Южното ни крайбрежие обаче остава съвсем непокрито и може да бъде отбранявано по земя единствено от българските танкове Т-72, основани край Сливен, от дребните американски бойни елементи, трениращи на ротационен принцип на полигон " Ново село " сред Сливен и Карнобат, и вероятно с подкрепления по въздух, изпратени на авиобаза " Безмер " край Ямбол.

За благополучие съветските сили биха могли да нападат страната ни единствено с военноморски или въздушен десант, ставайки лесна цел за разположените съществени авиационни сили на алианса в района, както и за прецизни удари с крилати ракети, изстреляни от разрушителите в състава на Шести американски флот и от военноморската група на самолетоносача " Хари Труман " в Адриатика.
Реклама Ядрен шантаж
При всички положения и изключително в актуалната си ресурсна обстановка Русия би могла да направи единствено дребни и бързи териториални завоевания със сухопътни войски, след което да се опита да приложи гореспоменатата теория за " деескалация с ескалация ". Става дума за превантивна приложимост на тактическо нуклеарно оръжие с дребна мощ, изстреляно от стратегически бомбардировач с една-единствена цел - да ужаси Запада и да го накара абсолютно да отстъпи пред вероятността от световно заличаване.

Според съветски военни експерти ударът даже може да не е по самата натовска войска, а по отдалечена безлюдна точка, да вземем за пример в средата на Северно море сред Англия, Дания, Холандия и Норвегия. Руските стратези разчитат, че психологическият резултат от това ще е толкоз огромен, че да накара политиците в Съединени американски щати да си зададат въпроса коства ли си да използван член 5 и всички да умрем поради три дребни прибалтийски страни на другия завършек на света.

Руските стратези обаче досега, най-малко в украинската акция, не могат да се похвалят с доста огромни триумфи и прогностичен гений. Ресурсите на Русия - стопански, а и военни, надали могат да стигнат даже за продължителна окупация на Украйна, камо ли за война с НАТО. Употребата на нуклеарно оръжие без директна опасност против Русия би било ескалация с невиждани досега размери, която ще настрои против Путин безусловно целия свят. И в случай че в този момент Москва въпреки всичко може да разчита на неутралитета на Китай и Индия, потреблението даже единствено на тактическо нуклеарно оръжие ще я обрече на цялостна изолираност.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР