Офицерът от резерва полковник Георги Тишевишки е роден на 30

...
Офицерът от резерва полковник Георги Тишевишки е роден на 30
Коментари Харесай

Най-дръзкият обир през соца: Задигат с лада 2 чувала с пари

Офицерът от запаса полковник Георги Тишевишки е роден на 30 юни 1936 година във врачанското село Добролево. Завършил български език и литература в учителския институт в Хасково. Бил е шеф на съществени учебни заведения, контрольор в отдел „ Просвета ” и по битката с противообществените прояви на малолетните в тогавашния Окръжен съвет.
От 1966 работи в системата на Министерство на вътрешните работи. Бил е зам.-началник по оперативната работа в районното ръководство. В края на 1982-а е назначен за шеф на престъпния отдел в Окръжното ръководство на МВР-Хасково. Този пост заема до пенсионирането си, след което траял да работи като извънщатен помощник.
С неговото ефективно присъединяване е оголен най-големият обир, осъществен в България по времето на социализма.

На 27 януари 1984 година всички служби на милицията, Държавна сигурност и военното контраразузнаване са вдигнати по паника – пред локалния клон на Българска народна банка е осъществен дръзновен грабеж на инкасовия автомобил. 24-годишните Стефан Атанасов и Веселин Славчев съумяват да отмъкнат и да избягат с голяма за това време сума – 189 776 лв..
Тогава постройката се охранявала от милицията. Стефан познавал чудесно дейностите на униформените, защото татко му е бил чиновник в хасковското районно ръководство на Министерство на вътрешните работи. Целта на двамата авантюристи била да изчакат пред банката идването на автомобил с пари от някое от огромните локални предприятия и да го нападат. Набелязали пачките на „ Търговия на дребно “. Около 18 часа всеки ден касиерката Тонка Бахчеджиева, придружавана от 65-годишния охранител Стамо Кралев, носели оборота от магазините в банката.

Двамата следили неведнъж колата на инкасото от блока против „ Търговия на дребно ”.
За подготвяното нахлуване младежите отмъкнали ладата на собствен прочут. Двамата имали ключ за гаража и возилото. Преди да тръгнат към удара на живота си, те даже разтоварили чувалите с картофи, оставени от притежателя на автомобила. Сдобили се и с подправени кърджалийски регистрационни номера. Били дегизирани с перуки и качулки от крачоли на спортни екипи. Двамата спрели автомобила си до клона на Българска народна банка на ул. „ Цар Освободител “. Това станало половин час преди там да пристигна колата с парите.
Нападателите изчакали касиерката да излезе от возилото, с цел да позвъни на входа на банката. Идеята била да издърпат торбата с левовете, в този ден обаче пренасящият ги охранител бил вкарал ръката си в чувала, с цел да му е по-удобно, и по тази причина се стигнало до сбиване. Стефан даже съумял да вземе оръжието на полицая и го хвърлил в градинката. Здравеняците отскубнали чувалите с пари и се метнали в автомобила си. Докато чиновниците на клона на Българска народна банка се усетят какво е станало, обирджиите духнали в посока вилна зона сред „ Куба ” и „ Кенана ”.

Сред значимите улики е косъм от перуката на 24-годишния някогашен състезател Стефан Атанасов, изгубена при битката с защитата. Той страдал от заболяване на кожата на главата и поради това и преди носел перуки. Разследващите тръгнали по фризьорските салони на Хасково и не след дълго влезнали в дирите на мъжа, който си поръчвал изкуствени коси. Според осведомени със случая перукер се похвалил на собствен другар на кого ги е продал, без да знае, че приказва пред помощник на Министерство на вътрешните работи.
„ Четири бяха съществени моменти в следствието, с чието наслагване стигнахме до разкриването на закононарушението ”, споделя през днешния ден 83-годишният полковник Георги Тишевишки. Дъщерята на притежателя на ладата, с която е осъществен грабежът, била в обкръжението на двамата причинители.

Друг главен миг в следствието бил, че непосредствен на Янко Чанков – шеф на поделение в ДС-Хасково, засякъл единия от причинителите с чувала с парите, носил го на гърба си и отивал към вилната зона.
Още на втория ден след грабежа бил направен фоторобот на Стефан, с цел да могат службите да го демонстрират на източниците си. Районният контрольор Пенчо Андонов получил информация от свое доверено лице, че е разпознало Веселин. От този ден полк. Манов, зам.-директор на Националната милиция, носил в джоба си анкетната карта на Веселин Славчев, също разпознат по фоторобот от доверено лице.

„ Не на последно място в оперативната работа бе маршрутирането на доверено лице на милицията до София. На този човек при инструктаж бе избрана и линия на държание. Тя касаеше употребяваната перука от Славчев ”, изясни опитният криминалист. Инструктажа направил персонално полк. Тишевишки в бар „ Мелодия “. Целта била приемането на данни, доказващи до момента събраната информация за употребяваната перука при грабежа.
Впоследствие Янко Чанков взел участие персонално в задържането на Стефан, а Веселин бил задържан в тогавашните Хасковски минерални бани.
До залавянето на причинителите всяка вечер в среднощ се провеждали оперативки при окръжния шеф полк. Георги Милушев. Там постоянно участвал и първият секретар на партията Стоян Стоянов. На оперативките с изключение на полк. Тишевишки били Сашо Кюлев, началник-отдел „ Тежки закононарушения “ към Дирекция на „ Националната милиция ” (ДНМ), полковник Леонид Кацамунски, шеф на престъпното ръководство на Дирекция на народната милиция. „ Работеше се със съвест и възприятие за отговорност. Разработката съдържаше 32 тома очевиден и 4 тома конфиденциален материал “, показа още полк. Георги Тишевишки.

След приключването на случая той и Григор Вълков изготвили обширен разбор на случая. Включен е в строго секретния справочник по криминалистика. Изучава се и до ден сегашен в Академията на Министерство на вътрешните работи в Симеоново.
В кариерата си полк. Георги Тишевишки е награден с 15 ордена и медала. Сред тях е и медал „ Червено знаме на труда ” и е почетен със званието „ Почетен чиновник на Министерство на вътрешните работи ”.
Смъртна присъда за Стефан и Веселин
Процесът против Стефан Атанасов и Веселин Славчев първо се гледа в Хасково от състав на Върховния касационен съд на открити врата в залата на НТС пред 2000 индивида. Председател е бъдещият министър председател Димитър Попов. Наказанието е по 20 години затвор.

По реда на надзора обаче делото се гледа наново от различен състав на Върховен касационен съд в софия. Там са издадени смъртни санкции, изпълнени няколко седмици по-късно.
„ Години по-късно сътрудника Кънчо Статев, от който доста съм научил, ми показа за кражба в техникума по Автотранспорт. Там бил открит кадърен отпечатък, след това оказал се на Стефан. Бате Кънчо го пропуснал, тъй като момчето тогава му споделило, че татко му е полицай и той го пратил да си върви, без да му създадат дактилоскопия. Въздъхна и сподели, че усеща виновност. „ Щяхме да ги пресечем тогава в зародиш и нямаше да стигне до смъртната им присъда “, въздъхна остарелият криминалист. „ Статев е извънредно интелигентен и умел служащ. Така споделя за него и Тишевишки. Тогава бате Кънчо просто е показал човечност, никой не е от желязо и непогрешим “, спомни си и криминалистът Васил Матвеев, който като млад офицер също е взел участие в издирването на грабителите.
Източници на „ Марица “ припомниха, че по оперативна информация Стефан и Веселин били в група с още петима, които в разнообразни комбинации между тях правили други обири и грабежи.
Инфо: Марица

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР