OFFNews разговаря с депутата Елена Йончева от Прогресивния алианс на

...
OFFNews разговаря с депутата Елена Йончева от Прогресивния алианс на
Коментари Харесай

Би трябвало да сме доволни, ако БСП спечели и едно място в ЕП: Елена Йончева

OFFNews беседва с депутата Елена Йончева от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент във връзка опита за пробив с шпионски програмен продукт в нейния телефон, постигнатото в Екологичен потенциал до момента и персоналното ѝ бъдеще като политик и публицист.

Неотдавна стана ясно, че сте била подслушвана. Вие сте обществен човек, за какво съгласно вас някой има интерес да Ви подслушва?


- Това не е първият подобен случай: през 2020 година водачът на гръцката съпротива Никос Андрулакис откри шпионски програмен продукт в телефона си. Сега при рутинна инспекция откриха още една офанзива от шпионски програмен продукт - при Натали Лоазо, ръководител на подкомисията по защита на Европейския парламент. Аз също съм част от тази комисия. Опитът за навлизане в моя телефон е бил на 30 октомври 2023 година Засега експертите не могат да открият какъв програмен продукт е употребен и дали опитът е сполучлив.

Г-жа Лоазо прикани всички членове на подкомисията, както и сътрудниците им, да си ревизират телефоните в IT отдела в Европейския парламент. Възможно е да съществуват опасения при някои сътрудници, че при инспекция ще бъде свалена цялата информация от телефона им.

Моята работа е напълно обществена. Проверих работния си график. През октомври бях в България на задача с мониторинговата група за върховенството на закона, както и на задача в Израел. Нямам никакви догатки от кое място и за какво може да бъде този опит за шпиониране. Всички версии са вероятни.

В Европейския акт за свободата на медиите Комисията допускаше опцията такива шпионски софтуери да бъдат употребявани против публицисти, когато е застрашена националната сигурност. Моето предложение като съдокладчик беше, в случай че има подслушване на публицисти, то да става единствено тогава, когато има обосновани подозрения за престъпна активност, както и съответното позволение за подслушване да е авансово утвърдено от правосъдните институции. Защото някои страни в Европа, които имат податливост към властническо ръководство, могат да одобряват за опасност за националната сигурност журналистически следствия, ориентирани към хора от властта. Предложението беше признато, макар първичната опозиция.

Какво отчитате като достижение в работата си в Европейския парламент?

- Това е първият ми мандат като европейски народен представител. Поставих си няколко цели – медийната независимост, битката против корупцията и по-добра европейска отбрана при мигрантска рецесия. Още първоначално желаех среща с еврокомисаря Вера Йоурова и ѝ изложих своите причини за какво е належащо европейско медийно законодателство. Дадох образец с България, която тогава беше още по-назад в класацията за свободата на медиите на " Репортери без граници ". Българската публицистика имаше потребност от помощ. Вера Йоурова беше много скептична, тъй като една такава регулация е приоритет на националните законодателства и не е част от европейските контракти.

През есента на 2022 година, въпреки всичко, Европейската комисия, като съзаконодател, изпрати своето предложение за Европейски акт за свободата на медиите. В него предложих, с изключение на редица ограничения за отбрана на публицистите, ограничаване за обществените платформи да смъкват медийно наличие. Досега модераторите можеха да смъкват по лична преценка журналистическа публикация. С новия закон те не могат да вършат това. В случай че считат, че публикацията би трябвало да бъде свалена, те би трябвало да дават своите причини на съответната медия и да ѝ дадат опция тя да отговори. Ако все пак публикацията е свалена, публицистите могат да се извърнат към така наречен Европейски медиен ръб, който се състои от членове на националните Съвети за електронни медии (СЕМ). Европейският медиен ръб ще би трябвало да се събира от време на време в Брюксел, с цел да откри дали даден проблем е обективен или не.

Как Европейският акт за независимост на медиите ще сътвори условия за самостоятелна публицистика? Актът постоянно е нападан, че е цензура. Имат ли съображение тези рецензии или има агитация против него?

- Медийният акт не взема решение всичко. Журналистиката е борба и битка за източници, информация и така нататък, която носи своите опасности. С този акт се надяваме да създадем първите стъпки към по-добри условия за медиите. Недостатъците ще се видят в практиката и нормативните текстове ще се надграждат.

В началото имах опасения, че законодателството ще се употребява за налагане на цензура. Актът в този тип не може да бъде употребен за ограничение на медийната независимост. Ако един публицист смята, че е подложен на цензура или върху него се оказва напън, може да потърси правата си пред Европейския медиен ръб.

Уви, предлагането ми всички спонсори на една медия да бъдат обществени, не се одобри. От всички политически групи най-голяма съпротива имаше измежду немските сътрудници, само че освен. Достъпни за читателите ще бъдат единствено държавните и европейските спонсори. Прието бе предлагането за бистрота на собствеността на медиите. Но за жалост, ние знаем, че доста постоянно притежателят на медията може да бъде про форма. В бъдеще би трябвало да се мисли по какъв начин да се преодолее тази обстановка.

Как бихте коментирали държанието на Българска социалистическа партия, кого очаквате да издигне Корнелия Нинова в листата за избори за Екологичен потенциал?


- Това е най-лесният въпрос, защото Корнелия Нинова споделя, че работи за мощна лява партия в България. Тогава, естествено, че ще издигне нас петимата (б.а. Йончева, Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов) - тъй като постигнахме съответни резултати. Нинова не е водила диалози с нас до този миг. Трябва да видя дали не ми е оставила известие...

Друг е въпросът дали ще се ангажираме. Искаме ли да застанем до това управление, което за последните няколко години разочарова близо 700 000 последователи на партията? Би трябвало да сме удовлетворени, в случай че на тези европейски избори Българска социалистическа партия завоюва и едно място в Европейския парламент.

Как виждате бъдещето си? Ще продължите ли да се занимавате с политика и публицистика?

- Политиката се трансформира в дилърство, където към този момент не се борите за дела, не си поставяте политически цели… Политиката е терен за осъществяване на бизнес и кариерни задания. Влязох в нея преди повече от седем години с съответна амбициозна идея. Днес не знам дали в българската политика към момента има място за идея. Но съзнавам, че разочарованието не би трябвало да бъде част от страстите в политиката, тъй като тя е непрекъсната борба.

Какво мислите за проблема с Джулиан Асанж, вълнува ли Ви? Защо хората като че ли не го виждат, в случай, че в този момент се взема решение ориста му?


- Разбира се, обстановката визира свободата на словото и достъпа до информация. На една от предходните сесии на Екологичен потенциал изслушахме брачната половинка му Стела Асанж. Смятам, че би трябвало Екологичен потенциал да има доста по-активна позиция. Трябва да има не просто чуване, а резолюция -да има ясна позиция, по този начин както с Алексей Навални. Ако Екологичен потенциал го боли за Навални, по същия метод би трябвало да го боли и за Асанж.

Екологичен потенциал, Европейската комисия и Съветът би трябвало да имат позиция за Асанж. Не мисля, че това са разнообразни случаи. Единият е съветски опозиционер, а другият е измежду най-ярките бранители на правото на жителите да получават информация. Мнозинството в Народното събрание обаче отхвърли предлагането да има разискване с резолюция.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР