Oфертата на Бойко Борисов за коалиция към Продължаваме Промяната и

...
Oфертата на Бойко Борисов за коалиция към Продължаваме Промяната и
Коментари Харесай

Радан Кънев за офертата на Бойко: Наглост безмерна

" Oфертата " на Бойко Борисов за коалиция към Продължаваме Промяната и Демократична България е в най-хубавия случай нездравословна нелепост, а в най-лошия - рисково безсрамие. Така някогашният водач на ДСБ и сегашен евродепутат Радан Кънев разяснява мнението на експремиера, че антиПутин коалиция би била най-хубавата за България в този миг. Кънев прецизира категорично, че това е персоналното му мнение и не показва гласа на Демократична България и Политическа партия.

Според него предлагането на Борисов е нездравословно и рисково, тъй като живеем във война и на рискови рецесии, които безвластието в България прави тройно по-опасни. И в такива времена заяжданията на дребно, в които Борисов е безспорен гений, са най-малкото неуместни.

Кънев се аргументира по този начин:

" А тази " оферта ", поднесена в нормалната форма на въодушевена шопска логорея, не е нищо повече от заяждане на дребно, което пречи на сериозния диалог и виновното държание, а не му оказва помощ:

1) На всички е ясно, че коалиция с ГЕРБ, до момента в който Борисов е отпред, не може да има. Причините са десетки, само че напълно в резюме се свеждат до една - цялостната липса на персонално доверие в него от страна на 80% от гласоподавателите и 100% от политиците отвън ГЕРБ и може би господин Пеевски...

(Казвам го и като човек, който е правил коалиция с Борисов и си дава сметка за последствията и в политически, и в персонален план)

2) На всички е ясно и че решението дали Борисов води ГЕРБ може да е само негово персонално решение. Партията не разполага с никакви вътрешни механизми - нито демократични, нито даже подмолни, даже да разисква лидерския въпрос. Това не са Торите в Обединеното кралство, нито даже Нова Демокрация в Гърция. Решението за отдръпване не е функционалност на риска от събаряне, а на съзнанието за отговорност към обществото, а и към партията.

(Казвам го и като човек, който се е отдръпнал от председателски пост, без да е бил застрашен от промяна. И не, не се съпоставям с Бойко. Неговата политическа история е впечатляваща, само че въпреки това, това прави напускането надалеч по-лесно - след 12 година на власт не е ясно какво още има човек да даде или получи от лидерския пост)

3) Накратко - с " офертата " си Бойко споделя:

" Аз няма да се отдръпва и коалиция няма да има. " Това е изцяло законно решение, само че не е нужно да се показва като предложение за коалиране. То е отвод от коалиране, напълно законосъобразен и предстоящ, който към този момент получи напълно законосъобразен и предстоящ отговор.

Евродепутатът риторично пита дали въпреки всичко има опция за базово единодушие към основните цели на националната сигурност, енергийната сигурност, удържането на демократичния ред против хаоса и/или перманентния режим на еднолично ръководство без същинска парламентарна активност, както и дали е допустимо въобще у нас политиците да си приказват без да си разделят порциите и дали има схващане за отговорността на един политик оттатък ресурсите на властта и достъпа до парите на данъкоплатеца...

" Може ли голямото болшинство от български жители, които желаят интензивно и пълноценно участие в Европейски Съюз и гаранциите за сигурността, които дава НАТО, да бъде почтено и съответно показано от подобаващ консенсус в Народното събрание?
Може ли, затова, това голямо болшинство (което явно има разнородни партийни предпочитания), да бъде предпазено от смяна на националните цели от краткотрайно държавно управление, което от никого не е избирано и никому не се регистрира? ", прибавя в питанията си Радан Кънев.

Но отбелязва, че на всички тях Борисов отговор не давал. " Той споделя: " Аз ще бъда част от евроатлантическия консенсус, в случай че се докопам до властта ". Преведено на езика на същинската европейска политика, това значи:

" Аз не съм част от никакъв консенсус към полезности - полезностите ми зависят от властта ". А това пък значи, че преориентация е също изцяло допустима - и към този момент забележима в тихото, само че стабилно доближаване сред позициите на Борисов и Радев ", разяснява още евродепутатът.
ТЕМА преди 45 минути 540 преди 1 час 1623 преди 18 часа 1759
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР