Оферта за купуване на американски военни хеликоптери Bell AH-1Z Viper

...
Оферта за купуване на американски военни хеликоптери Bell AH-1Z Viper
Коментари Харесай

US хеликоптери срещу съветски МиГ-29 за Киев: САЩ с оферта към Словакия

Оферта за пазаруване на американски военни хеликоптери Bell AH-1Z Viper с понижение от 2/3 от цената насочиха Съединени американски щати към Словакия. Предложението за 12-те съвременни бойни вертолета е поради решението на Братислава да подари своите остарели руски изтребители МиГ-29 на Украйна, с цел да помогне за отбраната ѝ от съветската войска, която нахлу в страната през февруари миналага година и стартира пълномащабна война.

Словакия разгласи подготвеност да даде 13 от самолетите си. Готовност да подари първоначално 4 МиГ-29 разгласи и Полша. Така двете страни ще се трансфорат в първите, които дават изтребители на Киев - молба, която президентът Володимир Зеленски насочва към западните сътрудници от началото на съветската инвазия.

Съединени американски щати оферират 12 хеликоптера на Словакия. Министърът на защитата Ярослав Наги съобщи, че договорката включва машините, елементи, образование и повече от 500 ракети AGM-114 Hellfire II. По думите му офертата е Братислава да заплати 340 млн. $ за интервал от три до четири години, като при естествени цени пакетът би коствал над 1 милиарда $. Разликата ще се покрие от специфичната американска стратегия за задгранично военно финансиране, която Вашинтгон утвърди и е предопределена за страните от Източна Европа, които оказват помощ на Киев с оръжие.

По думите на Наги американското предложение е доста преференциално и ще усили доста отбранителните качества на словашката войска. " Сега не разполагаме с бойни хеликоптери, тъй че това ще бъде напълно нова бойна дарба ", изясни военнният министър.

Той уточни, че след прехвърлянето на МиГ-овете и част от системата за противовъздушна защита " Куб " на Украйна съглашението със Съединени американски щати ще би трябвало да бъде утвърдено на държавно равнище.

С модерните американски вертолети Bell AH-1Z Viper все още разпорагат единствено военновъздушните сили на Съединени американски щати и Бахрейн. Чехия също е поръчала 4 такива машини за бойната си авиация, чака се да получи и 6 хеликоптера безплатно, съгласно информация, доказана от държавното управление в Прага и Съединени американски щати през лятото на 2022 година

България е една от страните в Европейски Съюз и НАТО, която също има МиГ-29, само че отхвърля да ги подари на Украйна - макар че летателният им запас изтича до края на годината, а ремонтът и поддръжката са невъзможни - Русия държи индустриалните лицензи, само че води война против Украйна и е под наказания. Преди ден президентът Румен Радев съобщи, че България, нито противоракетна защита, нито бойни машини - до момента в който служебното държавно управление, назначено от него, е на власт.

На фона на идното подаяние на изтребители от Словакия и Полша за Украйна, Вашингтон заяви, че ще забърза и доставките на американски танкове Abrams за Киев. Първоначално упованията бяха машините да бъдат на терен чак през 2024 година, само че новият период е есента на тази година.

Европейски съвременни танкове Leopard се чака да влязат в приложимост по-рано в украинската войска.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР