Одобрихме стратегия за управление на държавния дълг за периода 2022

...
Одобрихме стратегия за управление на държавния дълг за периода 2022
Коментари Харесай

Кабинетът одобри заложеният в бюджета дълг от 7 млрд. лв. Петков: Реално, дългът е 4 млрд. лв.

Одобрихме тактика за ръководство на държавния дълг за интервала 2022 - 2024 година Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред публицисти след съвещанието на Министерския съвет. 

" Важно е да се каже, че за 2022 година беше утвърден нов дълг от 7,293 милиарда лева Но би трябвало да се разбере, че 3 милиарда лева от тези 7 милиарда лева действително са остарял дълг, който изтича ", разясни министър председателят.

По думите му, този дълг би трябвало да се рефинансира и действително новият дълг е на стойност 4 милиарда лева " Това би трябвало да се каже ясно, с цел да не се спекулира с тематиката какъв брой е новият държавен дълг. Това, че падежира остарял дълг от 3 милиарда лева идната година, дава общото число от 7 милиарда лева Новият дълг действително е 4,298 милиарда лева ", изясни Петков.

Кирил Петков заяви, че дефицитът от 4,1% от Брутният вътрешен продукт е единствено функционалност на обстоятелството, че капиталовата стратегия на държавното управление ще бъде доста по-голяма - в размер на 5,8% от Брутният вътрешен продукт.

" Ако тази капиталова стратегия не се осъществя, бюджетът е в остатък ", означи министър председателят. С други думи, имаме нов дълг, който е 4 млрд.лв., а не 7 млрд.лв., още веднъж разясни министър-председателят и добави, че този дълг финансира недостиг, който действително отива за спомагателни вложения.  

Премиерът добави, че се образува работна група сред министерствата на финансите и енергетиката поради проблемите на общините с високите цени на тока. " Ще желаеме да забележим размерите на финансовите проблеми на общините, които не могат да заплащат тези услуги. Във всяка такава община ще изпратим инспекция от АДФИ, с цел да сме сигурни, че неналичието на средства не е функционалност на непрозрачни публични поръчки ", уточни Петков.

Той направи коментар и за това дали е водил секрети диалози с " Възраждане "  за анулация на " зеления документ ". " Още след митинга разгласих, че отваряме работна група. Единственото, което направихме през вчерашния ден в разговора е, че с " Възраждане "  уточнихме по кое време тази група ще стартира да работи. Никакви задължения не са поемани от никого ", безапелационен беше Кирил Петков.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР