Одобреният проект на правителството за строеж на автомагистрала Струма през

...
Одобреният проект на правителството за строеж на автомагистрала Струма през
Коментари Харесай

България може да връща 500 млн. евро за Струма, ако строи в дефилето

Одобреният план на държавното управление за градеж на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле е противозаконен, в това число с екооценката. Това съобщи Даниел Попов от съдружие " За Земята " на конференция във връзка отхвърли на Агенция " Пътна инфраструктура " да взе участие на този стадий в европроекта и надлежно от финансирането от Европа за градеж на автомагистралата.

Според екоекспертите от Коалиция " Да спасим Кресненското дефиле ", колкото и АПИ да споделя, че ще уточни детайлите на българския план и още веднъж да ги изпрати в Брюксел, еврофинансирането няма да се състои, защото всичко би трябвало да се преработи главно.

Попов е безапелационен, че в отказания план за градеж през Кресненското дефиле има две предпазени територии, които нямат ограничения и цели за запазване на предпазените типове.

" Трябва правилна екооценка, само че от реакциите на АПИ до момента обаче ние не виждаме те да схващат сложността на обстановката ", сподели още Даниел Попов.

Той предлага напълно да се промени концепцията и да се избере план отвън Кресненското дефиле, като има два разновидността - дългият тунел отвън дефилето и източният вид на автомагистралата.

Петко Ковачев от Института за зелена политика добави, че с изключение на всичко страната няма ясна цена за градеж на сектора. В разбора за 2018 година на АПИ дългият тунел коствал 743 млн.евро, цялостният източен вид - 603 млн. лева, а определеният вид - 415 млн. лева, която обаче за 2019 година към този момент е поскъпнал на 639 млн. евро.

Твърденията, че източният вид ще е двойно по-скъп не са правилни.

Ковачев уточни още, че сега има две наказателни процедури от Европа към плана за градеж на " Струма " през Кресненското дефиле - за към този момент осъществяване на строителство и нарушение на биоразнообразието, а от декември месец има и искане за наказателна процедура по директивата за пътна сигурност. Това демонстрира, че АПИ не са си създали даже труда да създадат одит за пътната сигурност, а главният им претекст за създаване на автомагистралата постоянно са случаите в дефилето, уточни Ковачев.

От Коалицията са безапелационни, че в случай че се стартира нов план, още веднъж за градеж през Кресненското дефиле, ще следва нова процедура, ще се наложи връщане на средствата в размер на към 500 млн. евро за досегашните лотове, както и няма да бъде изплатена желаната сума за плана.

Местните, които също участваха на конференцията, обясниха, че планът нарушава лозята им с керацуда, с които се изхранват, и ще се унищожат градините на хората в Дебела земя и Ново село.

Петко Ковачев добави, че би трябвало да се спре процедурата, да се изготви Подробен устройствен план на източния тунел и да стартира подготовка за избор на реализатори, да се преработи отчета по Оценка на въздействието върху околната среда.

" При добре готова нова апликационна форма Европейска комисия ще си отдъхне и елементарно ще я утвърди ", сподели още Ковачев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР