Одобрението за подкрепата на Европейския съюз за Украйна е най-ниско

...
Одобрението за подкрепата на Европейския съюз за Украйна е най-ниско
Коментари Харесай

Одобрението за подкрепата от ЕС за Украйна е най-ниско в България и в Гърция

Одобрението за поддръжката на Европейския съюз за Украйна е най-ниско в България и в Гърция

Гражданите смятат, че демокрацията остава най-важната полезност, за която Европарламентът би трябвало да се бори. 72% от респондентите считат, че страната им е спечелила от участието в Европейски Съюз.

Демокрацията, правата на индивида и свободата на словото са от първостепенно значение за жителите на Европейски Съюз, които приканват Европейския парламент да пази тези полезности, залегнали в основата на нашия Съюз. Това е един от главните заключения от изследването на Евробарометър на Европейския парламент за есента на 2022 година, чиито резултати бяха оповестени през днешния ден, оповестиха от пресслужбата на Екологичен потенциал.

Проучването, извършено сред 12 октомври и 7 ноември 2022 година, демонстрира, че 74% от жителите на Европейски Съюз утвърждават поддръжката на Европейския съюз за Украйна след нашествието на Русия. В 24 страни членки на Европейски Съюз, по-голямата част от жителите са съгласни с поддръжката от страна на Европейски Съюз. Най-значителните стойности са регистрирани в Швеция (97%), Финландия (95%), Нидерландия (93%), Португалия (92%) и Дания (92%), до момента в който в България и Гърция поддръжката е най-ниска - 48%. Десет месеца след началото на войната в Украйна поддръжката за съответните ограничения, подхванати от Европейски Съюз – под формата на наказания против съветското държавно управление или финансова, военна или филантропична поддръжка за Украйна – се резервира на същото високо ниво от 73% (49% за България).

Проучването на Евробарометър удостоверява твърдия ангажимент на европейските жители освен да поддържат Украйна, само че и полезностите, върху които се гради Европейският съюз. В отговор на въпроса кои полезности следва да пази предпочитано Европейският парламент, респондентите показват най-често демокрацията (36%), следвана от отбраната на правата на индивида в Европейски Съюз и по света (29%) и свободата на словото и мисълта (28%). Гражданите желаят тези основополагащи полезности на Европейски Съюз да бъдат отстоявани в Съюза и отвън него. Същите тези полезности се пазят всекидневно от украинската страна след непровокираната и голословна инвазия на съветските войски.

В България, жителите показват върховeнството на закона и свободата на придвижване като предпочитани.

Гражданите също по този начин ясно усещат въздействието на съветската война в Украйна. Поради войната и последствията от нея близо две трети от жителите на Европейски Съюз считат, че животът им ще се промени (65%), или +4 процентни пункта спрямо април – май 2022 година

В същото време жителите виждат действителна стойност на участието в Европейския съюз, като 72% от европейците и 60% от българите декларират, че страната им е спечелила от участието в Европейски Съюз. Запитани за какво мислят по този начин, респондентите най-често се базират на приноса на Европейски Съюз за поддържането на мира и укрепването на сигурността (36%, или +6 процентни пункта спрямо ноември – декември 2021 г.). Най-голямо нарастване се следи в Латвия (+16 процентни пункта), Литва (+15 процентни пункта), Естония (+12 процентни пункта), Нидерландия (+13 процентни пункта), Малта (+11 процентни пункта) и Полша (+11 процентни пункта), което демонстрира евентуалното влияние, оказано от съветската война против Украйна. Сред другите посочени аргументи се открояват изгодите от съдействието сред страните от Европейски Съюз (35%, или +3 процентни пункта) и приносът на Европейски Съюз за икономическия напредък на съответната страна (30%, без промяна).
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР