Одеса остава една от основните цели на руската армия, което

...
Одеса остава една от основните цели на руската армия, което
Коментари Харесай

Експерт предупреди: Капитулация на Одеса е военна и икономическа заплаха за България

" Одеса остава една от главните цели на съветската войска, което може да навреди на България и във военно отношение, и стопански ", това съобщи пред БНР доктор Дебора Сандърс, учител по военно дело в лондонския King`s College.

" Ако погледнем на Азовско море, то е пределно ясно желанието на Русия за сухопътен мост към Крим. Това значи вдишване на надзор върху цялото Азовско море, което бе задачата най-малко след нахлуването в Украйна. Руските войски превзеха пристанището Бердянск, само че срещат отпор в Мариупол. Интересно е, че съветската формация от Крим настъпи освен на изток, само че и на запад. И тъкмо западната акция е тази, която поражда угриженост за страните от цялата акватория, в това число България. И до момента в който съветските сили са затънали в акцията си на север и обкръжаването на Киев, то те имат малко повече триумф на Запад с напредването си към Одеса. Изглежда, че главната им цел е да открият надзор над Одеса ", добави тя.

Според специалиста за Русия е значимо да покаже, че може да докара спора до границите на НАТО:

" Задържането на Одеса ще бъде доста мъчно за руснаците, тъй като това е огромен град. Това, което видяхме в Ирак, е, че завладяването на градовете не е същото като управлението им. Всеки опит за надзор над Одеса без подозрение ще срещне въоръжена опозиция от украинците. По отношение на това по какъв начин тези събития ще се отразят на България, мисля, че си коства да кажем, че завладяването на Одеса ще бъде опасност за всички черноморски страни ", безапелационна е тя и акцентира:

" То ще ускори съветското владичество в Черно море. Русия към този момент упражнява съществено въздействие посредством контрола си върху Крим и укрепването на базите си там след анексирането на полуострова през 2014 година. Разширение на това въздействие на запад би трябвало да тревожи България и Румъния. То ще направи западната част от Черно море, и на процедура цялото море, зона, в която НАТО няма да има достъп. А има доста сведения, въпреки и единствено от украинска страна, че Русия е минирала трасето от Босфора до Одеса, което затруднява комерсиалния трафик. Една от моите паники е, че това ще има резултат за комерсиалния поток до огромни пристанища като Варна и румънската Констанца. Черно море се трансформира във военна зона и морските застраховки нарастват, което значи, че цената на стоките за България и Румъния ще се покачат, тъй като няма друга опция, в случай че желаете да доставяте артикули през Черно море. "

Сандърс е безапелационна, че завладяването на Одеса ще е тежък психически удар и завършек на украинския флот.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР