од ръководството на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова

...
од ръководството на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова
Коментари Харесай

Марияна Николова: Незаетите хотели през зимата да приемат карантинирани

од управлението на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се организира второто съвещание на Консултативния съвет по туризъм.

От него стана ясно, че работна група от министерството ще внесе предложенията на туристическия бранш, които да бъдат включени в Плана за възобновяване и резистентност на България, в подтекста на развиването на бранша при новите условия.

Николова анонсира също, че с нейно писмо до браншовите организации е поискано да предложат незаети хотели, които при нужда да одобряват хора, карантинирани поради ковид, самоизолирали се или такива за болнично лекуване, като страната ще поеме разноските.

Ведомството ще изпрати и писмо до Министерството на образованието и науката с искане да се усили броят на учениците в професионалните гимназии по туризъм и броят на студентите в компетентност "Туризъм " във висшите образователни заведения.

Усилията на ведомството в рекламата през настъпващия зимен сезон ще са ориентирани преобладаващо към вътрешния пазар и прилежащите страни, посочи министърът.

Кампанията за ски ваканции ще премине под мотото "Зимните спортове укрепват Вашето здраве ".

Вицепремиерът напомни, че Консултативният съвет към министъра на туризма е основан с концепцията на съвещанията му да се дискутират най-важните и неотложни тематики, свързани с възобновяване и рестартирането на бранша, за които е належащо необятно публично единодушие.

"При първата ни среща през септември обсъдихме детайлно положението в бранша и последствията от пандемията. Тогава се обединихме към мнението, че би трябвало да търсим консенсус за рестарт и за рекламата на България като безвредна и здравословна дестинация. Тази политика продължаваме дружно още по-активно ", сподели вицепремиерът.

Тя добави, че държавното управление продължава да развива и надгражда ограниченията - обществени, стопански и финансови, в помощ на бранша, които ще надвишават 2 милиарда

"Използвам случая да благодаря на всички, които към този момент ни поддържаха, както и на сътрудниците от Българска академия на науките. Само по този начин дружно можем да продължим напред ", означи Николова.

По данни на Световната организация на туризма спадът на входящия туризъм за първите 8 месеца от годината е към 70%. Изходящите туристически пътувания в международен мащаб са намалели с 700 млн., което генерира загуби от 730 милиарда $, уточни министърът.

За интервала юни–август 2020 година общият спад на всички туристи в България е 53% по данни на Национален статистически институт от места за настаняване с най-малко 10 кревати. Чуждестранните туристи са били със 77% по-малко, до момента в който при българските туристи той е единствено 16% и там се търсят запасите.

"Днес насочваме взор към зимата и готовността на огромните ни курорти да одобряват туристи при строги санитарни ограничения. От обичайните пазари най-неблагоприятни са упованията за пазар Русия, Израел и Англия. Разчитаме на туристи от прилежащите страни при удобна епидемиологична конюнктура. Акцентът тази година е ориентиран към българските гости, като се надяваме да запазят високия си интерес към зимните ваканции ", съобщи министърът на туризма.

Според икономисти сред 60% и 80% от предстоящите задгранични туристи няма да посетят зимните курорти този сезон. Прогнозираните загуби в зимния туризъм се обрисуват към 250 млн. лева Чужденците са повече от половината туристи в зимните ни курорти. Очакваният отлив е за на половина по-малко доходи по отношение на предходната година.

Проф. Веселин Петров, шеф на Института по философия и социология от Българска академия на науките, осведоми за втората част от проучването "Предизвикателства пред туризма в България в подтекста на световна зараза от COVID-19 - настройки и практики на местата за настаняване и за хранене и развлечения ".

Според презентацията, показана от доцент Алексей Пампоров, за интервала 25.09.2020-05.10.2020 са интервюирани 180 места за настаняване с 10 и повече кревати и 180 места за хранене и забавление. Данните сочат, че 55% от семействата не употребяват летния сезон през 2020 година за отмора, 37% почиват в България (спрямо 44% през 2019 г.), а 4% почиват в чужбина (спрямо 10% през 2019 г.). От отмора в чужбина в интерес на отмора в България се отхвърлят 5,7% от интервюираните.

Заради пандемията активността си са замразили кафе-сладкарници (69%); питейни заведения (62%); заведения за хранене с категория 1* (46%) и 2* (40%), които се намират в София и регионалните градове (44%). Част от личния състав си са освободили хотели с 4 и 5 * (48%) с годишен оборот над 500 хиляди лева.; със 101 и повече кревати и с личен състав над 21 души (45%); заведения с 3 и повече звезди (54%) и с над 71 места (31%).

В дребните градове и селата 31% са запазили личния състав си. Положително е, че българите са нараснали разноските си за отмора в България. Според оценката на компаниите една трета от тях са били защитени от банкрут след понижаването на Данък добавена стойност за заведенията. Мерките са съумели да насърчат активността на една четвърт от местата за настаняване.

Два вида са мечтаните от бизнеса и обществото ограничения – ваучерите за фамилии и възрастни консуматори и образованието на фрагменти за туризма, сочи още проучването.

Министър Николова показва и утвърдените взаимно с представителите на зимните курорти, регионални шефове и общините и издадени с нейна заповед Указания за използване на противоепидемични и санитарни ограничения в зимните курорти за сезон 2020/21 година

Те би трябвало да подсигуряват статуса на България като здравословна и сигурна дестинация и са ориентирани към по-бързото извеждане на бранша от тежката обстановка.

"Всички би трябвало да сме доста виновни , тъй като при неспазване на ограниченията грешката на някого ще е леке за целия отрасъл ", безапелационен бе вицепремиерът.

Николова акцентира, че ограниченията за зимата се базират на опита на огромните европейски курорти и предписват съответни условия към използването на кабинкови въжени линии, седалкови лифтове и влекове, ски учебните заведения, за наложителното носене на маски в превоза, на публични места, в заведенията до консумация на храната, най-малко 1.5 м отдалеченост и други

Контролът по какъв начин се съблюдават условията към този момент стартира и ще бъде праволинеен и единствено присъединяване в него на всички заинтригувани ще даде добавена стойност на продукта.

Тя разгласи, че е провела среща с представители на Българска лавинна асоциация, които са създали платформа за така наречен лавинна прогноза, сподели още тя. Тази година системата ще работи пилотно.

"Вярвам, че ще способства за по-голямата сигурност на туристите и жителите на зимните курорти ", увери вицепремиерът.

Промотирането на дестинация България ще се реализира на първо място онлайн, разчитайки на гъвкави и новаторски подходи, заключи Николова и прикани участниците в съвещанието да предложат свои хрумвания за по-бързо излизане от рецесията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР