Очните, кардиологичните и акушеро-гинекологичните лечебни заведения осигуряват най-големи доходи на

...
Очните, кардиологичните и акушеро-гинекологичните лечебни заведения осигуряват най-големи доходи на
Коментари Харесай

Болница с 61 легла даде 1.5 млн. лв. годишна заплата на шефа си

Очните, кардиологичните и акушеро-гинекологичните лечебни заведения обезпечават най-големи приходи на своите шефове, като техните заплати постоянно наподобяват в противоположна взаимозависимост на броя на леглата. За поредна година имотните заявления демонстрират, че дребни частни лечебни заведения, финансирани от НЗОК, могат да си разрешат астрономически хонорари на своите шефове. За сметка на това най-натоварените лечебни заведения, които са държавни, заплащат в пъти по-малко на своите шефове.
И през 2022 година изпълнителният шеф на частната кардиологична болница СБАЛ " Медика кор " в Русе Кирил Панайотов заявява над 1 млн. лева годишна заплата. За 2022 година той е оповестил годишна данъчна основа от трудови приходи от 1 532 848 лева, което прави близо 128 000 лева месечно след приспадане на осигуровки. " Медика кор " е дребна болница - с 61 кревати, от които сега са заети единствено 37. Възнаграждението на Панайотов се е нараснало с съвсем 61 000 лева по отношение на 2021 година и обичайно оглавява класацията на най-добре платените болнични шефове.
На второ място по заплата е доктор Тияна Николова, шеф на частната акушеро-гинекологична болница " Св. Лазар " в София, в която има едвам 32 места (в момента са заети 10). Тя е оповестила 955 636 лева годишна данъчна основа от трудови приходи. Д-р Николова заявява невероятната сума от 70 755 574 евро налични средства, само че кореспондиращата сума в левове подсказва, че тук евентуално има една петица допълнително, тъй като посочената сума в наша валута е 13 838 587 лева Отделно тя афишира и сума от 2 169 978 лева налични парични средства.
ТОП 3 добавя Николай Салутски, шеф на пловдивската частна болница МБАЛ " МК Св. Иван Рилски ", която работи по клинични пътеки за инвазивна кардиология. Салутски афишира 810 143 лева годишна данъчна основа от трудови приходи. Тази болница има 141 кревати, от които сега са заети 52.
През 2021 година имаше единствено двама болнични шефове с над 500 000 лева заплата - упоменатият към този момент Кирил Панайотов и починалият началник на частната столична МБАЛ " Сердика " Методи Янков (неговата декларация за 2022 година не е оповестена поради кончината му). Сега още една районна болница съумява да обезпечи над половин милион годишен приход на своя шеф - МБАЛ " Д-р Маджуров " в Бургас. Нейният шеф Александър Маджуров заявява 600 000 лева годишна данъчна основа от трудови приходи плюс още 237 290 лева други трудови приходи. Това още веднъж е дребна болница - с 61 кревати, от които сега са заети единствено 11.
Челната петица приключва Ени Лефтеров, началник на МБАЛ " Св. Иван Рилски 2003 " в Дупница, който е оповестил 341 043 лева годишен приход след осигуровки. 332 053 лева годишен приход заявява и Димитър Тасков, който има очни лечебни заведения в родния Търговище и в Пловдив.
Известно е, че в частните лечебни заведения няма таван на заплатите, макар че харчат обществен запас от НЗОК. Част от шефовете и изпълнителните шефове получават спомагателни приходи от упражняването на специалността. Неколцина от тях афишират и крупни приходи от дивиденти. Милен Пенков, един от шефовете на МБАЛ " Хаджи Димитър " в Сливен, заявява 508 058 лева дял. Андрей Марков от " Аджибадем сити клиник " афишира 350 000 лева дял. Венелина Атанасова, ръководеща " Токуда ", е вписала 3 369 059 лева годишна данъчна основа за приходи от прекачване на права или имущество.

ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ
В държавните лечебни заведения има правила за образуване на заплатата на шефа, по тази причина и формалните хонорари са в пъти по-ниски от тези в частните лечебни заведения, макар че натоварването им е доста по-голямо. Традиционно в челните редици по приходи са шефовете на акушеро-гинекологичните здравни заведения. Изпълнителният шеф на столичния " Майчин дом " проф. Иван Костов е оповестил 285 273 лева заплата и още над 400 000 лева други приходи. На второ място е шефът на УМБАЛ " Св. Марина " във Варна проф. Силва Атанасова, която е заявила 269 972 лева Колегата на проф. Костов във варненския " Майчин дом " Максим Яков заявява 240 053 лева заплата и приход от дивиденти на обща стойност 313 680 лева Шефът на Медицински институт на Министерство на вътрешните работи Илия Баташки афишира 213 467 лева трудови приходи след осигуровки. Ако вземем поради и приходите от други източници, шефът на столичната болница по неврология и психиатрия " Св. Наум " Иван Миланов също влиза измежду водещите - той е оповестил 350 397 лева по тази линия, макар че заплатата му другояче е скромна - 62 599 лева за 2022 година За съпоставяне, приходите на шефа на " Пирогов " Валентин Димитров са 65 290 лева, а Карен Джамбазов, началник на най-голямата болница в страната - пловдивската " Св. Георги ", е оповестил 82 671 лева годишна заплата.

ПРАВИЛА
Възнагражденията по договорите за ръководство на шефовете на държавните лечебни заведения за болнична помощ - еднолични сдружения с лимитирана отговорност, са в размер от 280 до 400 на 100 от отчетната междинна месечна брутна работна заплата в заведението, само че не повече от дванадесеткратния размер на минималната месечна работна заплата, открита за страната за съответния месец. Това значи таван от 112 320 лева годишно съгласно сегашната минимална заплата от 780 лева (102 240 лева за 2022 година, за която се отнасят оповестените в този момент декларации). Това ограничаване обаче е условност и елементарно може да се заобиколи, освен това по няколко линии - доста шефове упражняват и лекарската си специалност в своята компетентност, за което получават настрана заплащане. Освен това огромна част от средствата за заплати в лечебните заведения се разпределят под формата на в допълнение материално стимулиране.

ОСВЕТЯВАНЕ
Преди десетина дни финансовият министър Асен Василев разгласи самодейност да освети големите разлики в заплащането в обществения бранш, като един от образците за такава разлика бяха точно заплатите на болничните шефове. Според Василев не е обикновено шеф на държавна болница да взима 40-50 пъти над междинното за болничното заведение.
По този мотив през вчерашния ден здравният министър проф. Христо Хинков изясни, че задачата не е да се поставя таван на заплатите, а да се откри позволена разлика сред най-ниското и най-високото заплащане. " Няма по какъв начин да има таван на заплатите в случай, че има разнообразни категории. Ето това съответствие е значимо и то важи както за работещите в незабавната помощ, по този начин и за работещите във всички лечебни заведения, където има над 50% държавно присъединяване. Трябва обаче да се пресметна и да се види, би трябвало да се приказва с лекарския съюз, да се уточнят тези неща и тогава да се одобряват. Синдикатите би трябвало също да се включат ", разяснява той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР