Очите на кучетата не са толкова различни от нашите. Те

...
Очите на кучетата не са толкова различни от нашите. Те
Коментари Харесай

Катаракта при кучета

Очите на кучетата не са толкоз разнообразни от нашите. Те имат зеници, роговици, лещи, които работят сходно на човешките, макар че виждат нещата малко по-различно. Тъй като очите им са сходни, те могат да развият някои от същите очни болести като нас. Едно от тях, които нашите кучешки другари споделят с нас, е катаракта – назовава се още „ перде на окото “ и съставлява замъглени очни лещи.

Какво съставляват кучешката катаракта?

С напредването на възрастта кучетата развиват катаракта по същия метод, както хората с катаракта. Замъгляването се задържа в лещата на окото и не разрешава на светлината да навлезе. В очите на Вашия любим има вода и протеини. Катаракта се образува, когато протеините стартират да се събират и се образуват в облачно вещество в лещата на окото.

Какво предизвиква катаракта?

Катарактата е наследствена линия, тъй че в случай че кучето е една от породите, известни с катаракта, има огромен късмет да я развият. Диабетът също може да я аргументи, както и пострадвания на очите и преклонна възраст - тук замъгляването се появява ненадейно.

Ако имате възприятието, че кучето Ви страда от сходно кучешко заболяване на очите, се свържете с ветеринар, който ще го прегледа и ще откри дали всичко е наред и по какъв начин да се подходи.

Ако катарактата се развие, тъй като кучето има диабет, тя може да се разшири бързо и да покрие цялата леща. Когато куче с катаракта не се лекува, то може да ослепее, само че в случай че се хване в точния момент, положението може да се овладее с лекуване или интервенция.

Кои породи кучета са податливи към катаракта?

Американски кокер шпаньол

Лабрадор ретривър

Пудел

Бостън териер

Как се диагностицира катаракта при кучета?

 Лечение на куче с катаракта

Вашият ветеринарен доктор ще прегледа очите на Вашето кученце благодарение на фенер или посредством кръвни проучвания, с които да се ревизира дали всичко е наред и любимецът не страда от положение, което да аргументи замъгляване на лещите.

Преглеждайте постоянно очите на кучето си. Заведете кучето си на ветеринар, в случай че очите му наподобяват мътни или синкаво-сиви, също в случай че смятате, че не вижда.

Как се лекува кучешката катаракта?

Катарактата се отстранява с хирургична процедура под обща упойка. Лещата се отстранява и лекарят я заменя с такава, направена от пластмаса или акрил. Може да има потребност от интервенция единствено на едното око или и на двете очи.

Грижа за кучето след лекуване на катарактата?

Очите на кученцето ще бъдат чувствителни след интервенцията, тъй че то би трябвало да бъда е сложено в защитна яка, с цел да не ги търка или нарани. Ще са изписани и капки за очи. Вашият домакински любим ще би трябвало да си почине и да остане в спокойна среда за няколко седмици, до момента в който очите му заздравеят. Ако забележите някакви затруднения, неотложно уведомете вашия ветеринарен доктор.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР