Очевидно трябва да се обърнем към Газпром, заяви служебният министър

...
Очевидно трябва да се обърнем към Газпром, заяви служебният министър
Коментари Харесай

Eнергийният министър: Очевидно трябва да се обърнем към `Газпром` -

" Очевидно би трябвало да се обърнем към " Газпром ", съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов на брифинг на енергийния щаб в Министерски съвет през днешния ден.

По думите му договарянията ще бъдат " доста дълги и доста тежки ", поради политиката на държавното управление по отношение на Русия и упрекна кабинета " Петков " за изгонването на съветските дипломати.

" Спираме да гоним топката ", разгласи Христов, и добави, че държавното управление ще търси газ на оптимална цена, а не какъвто и да е газ. Той съобщи, че държавното управление ще се възползва единствено един, от седемте танкери с американски газ . По думите му цените са атрактивни, само че цената за разтоварване на терминалите е висока и бизнесът не би могъл да си разреши този газ.

Министърът съобщи, че Азербайджан може да усили с 50% доставките по към този момент подписания контракт. Цените за новите количества обаче ще са разнообразни. Той се надява в микса да влязат газ от Газпром и Турция като се реализира цена от 250-300 лева за мегаватчас.

Христов сподели още, че интерконекторът с Гърция е бил оставен без контрол, поради което има проблеми със узаконяването. Заради това той разгласи, че поема " интерконектора на ръчно ръководство ".

Енергийният министър сподели още, че " Булгаргаз ", чието управление бе заменено, е в тежко финансово положение, тъй като не съумява да си събере дължимото за " стотици милиони левове ", като главният дълг е на " Топлофикация София ". Оценката му е, че в случай че столичната топлофикация продължи да работи по същия метод, дългът й за газ ще пораства с по 300 млн. лева месечно. Той заяви още, че в " Топлофикация София " се основава работна група от финансови и механически експери за цялостно перструктуриране на предприятеието и намиране на вложения за преоборудването му, стана ясно още от думите на министъра.

За септември има обезпечени количества газ, от октомври нататък няма такива , съобщи на брифинга служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев, който оглави Кризисния щаб по енергетика.

Алексиев добави, че бизнесът има съответни оферти за обезщетения, които ще бъдат направени, с цел да са подготвени и да бъдат импортирани в Народното събрание, след предварителните парламентарни избори на 2 октомври. 

Вицепремиерът сподели още, че на днешната среща са обсъждани и опциите за различни разновидности като втечнения газ. По думите му за прекосяването на подобен е нужна конструкция и логистика. В тази връзка в сряда ще се организира нова среща в Министерски съвет.

Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пък съобщи, че сега България няма опция на контракта с " Газпром " в ценово отношение.

По-рано през днешния ден се проведе проведе съвещание на Кризисния щаб по енергетика. На него участваха и браншови, синдикални и работодателски организации.

Щабът бе основан, назначен от Румен Радев. Премиерът Гълъб Донев тогава разгласи, че щабът ще работи за решаването на проблемите с природния газ. Тогава новоназначеният енергиен министър Росен Христов разгласи, че. Впоследствие Кирил Петков изясни, че танкерите са контрактувани, само че решението било подписването на договорите  да стане от служебното държавно управление, а не в последните работни дни на постоянното такова. Задача на кабинета на Гълъб Донев е да обезпечи и терминали за разтоварване на танкерите. 

Три дни след промяната на властта, стартираха и митингите срещу Радев и служебното му държавно управление. Първият подобен се организира на 5 август и бе под надслов  - отпратка към серията от митинги #ДАНСwithme след избора на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС.Няколко дни по-късно Росен Христов дефинира митингите като " ". Министърът съобщи още, че " предпочитано ще разгледат алтернативни снабдители на газ, само че в случай че те не са задоволителни - то той нямабо да е  министърът, който ще остави популацията на студено ".

В средата на месеца той дефинира " Газпром " като " " и разгласи, че дали ще се договаря с съветския монополист ще се взема най-рано тази седмица.

Докато българското държавно управление се чудеше дали да договаря с " Газпром " за по този начин или другояче съществуващия контракт, който едностранно бе нарушен от съветската страна,  за 7-те танкера. Рано тази заран Христов разгласи, че правителството .

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР