Очевидно поговорката, че умните се учат от грешките на другите,

...
Очевидно поговорката, че умните се учат от грешките на другите,
Коментари Харесай

Купуваме проект, но няма кой да го изпълни

" Очевидно поговорката, че умните се учат от грешките на другите, а глупавите не се учат и от личните си, доста ясно характеризира в коя рубрика сме ние ". Това сподели пред БНР някогашният министър на енергетиката Румен Овчаров. Така той разяснява решението на държавното управление да стартира построяването на нови два блока в АЕЦ " Козлодуй ".
" Не можах да схвана какво тъкмо вършат. Какво ме обърква? Те се пробват да употребяват позволение за избор на площадка, издадено преди 3 година в друга обстановка, когато американската посланичка Херо Мустафа беше посетила АЕЦ " Козлодуй ", след което ние разиграхме огромната си обич към така наречен хибридни реактори. Тогава беше определена площадката, само че единствено за един блок. Сега към този момент приказваме за два блока, което към този момент е избор на нова площадка. Това значи публично разискване на това ново предпочитание за строителство. Освен това, би трябвало да създадем питане до румънската страна дали е съгласна, дали приема, дали не приема построяването на два нуклеарни блока на площадката в " Козлодуй ". Министърът на енергетиката би трябвало да избере архитект, строител и подобен, който ще експлоатира централата. Както е написано, е изтърван един от най-важните детайли - доставчикът на оборудването ", разяснява Румен Овчаров.
Според него не е ясно по какъв начин ще бъде определен основният реализатор, само че към този момент сме избрали технологията.
" Съвсем различен въпрос е дали е право на Народното събрание да дефинира технология за създаване на атомна централа ", добави той.
Според него в технологията AP 1000 е цената, която ни показват като неповторима, няма нищо неповторимо. Освен това 35 милиарда $ коства досега построяването на единствената такава централа в Съединени американски щати.
По думите Румен Овчаров му всеки реактор от вида 3+ може да бъде контролиран в границите на 70% от мощността си и " това го могат и нашите реактори, които сме доставили в " Белене ".
В плана AP 1000 няма нищо извънредно. Той е към този момент на 30 година, счита Овчаров. Някои реактори от поколението 3+ имат даже по-добри и повече пасивни системи за сигурност от AP 1000, безапелационен е той.
Главният реализатор е основен. В България няма реализатор, който да го направи. Единствената страна, която е правила такава централа, е Китай, акцентира още някогашният енергиен министър, който не вижда " по какъв начин без основен реализатор на плана можем да построим такова нещо в България ".
" Този път сякаш ще си купим план, който ще се чудим кой ще ни построи. Цената, на която ще си купим плана, към този момент никой не ни я споделя. В същия миг, в който Министерския съвет взема решение за преустановяване на плана " Белене " и пласиране на оборудването на Украйна, АЕЦ " Козлодуй " праща питане до " Росатом " дали можем да си купим парогенератор за пети и шести блок от тях ", разясни някогашният министър. " Вместо да използваме нашето съоръжение, сме решили да го продаваме и в това време питаме руснаците дали можем да си купим от тях парогенератор. Това безумство по какъв начин ви наподобява? ", попита Овчаров
" Тази ария, която ни пее дуетът " Д2 " - Делян Добрев и Делян Пеевски, с едни милиарди, които ги въртят наляво и надясно, е доста подправена ", уточни още някогашният енергиен министър по отношение на дерогацията за съветския нефт.
По другата гореща тематика - за складовете за запасите от горива, Румен Овчаров съобщи:
" Държавата поема надзор и ръководство на уреди, които не са държавна благосъстоятелност. Когато страната поема надзор над нещо, то се споделя национализация, или одържавяване. Добре, на " Лукойл " ще отнемем аварийните потенциали. А някой ще ревизира ли дали другите компании, които доставят горива в България и търгуват с с тях, също поддържат такива потенциали? Къде ги държат те тези количества и в случай че не ги държат, за какво страната си затваря очите за това? "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР