„Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна.

...
„Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна.
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Ще ни третират като държава, в която не е желателно да се ходи

„ Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна. Ако не увеличим % на имунизираните, ще имаме доста други проблеми, освен ходенето по заведения. Ще имаме проблеми и с туристическия сезон, и с организирането на каквито и да е мероприятия. Все по-често ще бъдем третирани като страна, в която не е желателно да се ходи”, съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в ефира на „ Събуди се”.

За положението на лечебните заведения

„ Винаги, когато има изключителна заболеваемост, на каквато сме очевидци, е притеснително положението им. Нашата съществена цел е никой да не остане без нужната здравна помощ. До момента това не се е случило и нямам доверие да се случи. Следим натовареността на лечебните заведения, предходната седмица беше сред 70% и 90%. Това значи, че към момента има някакъв резерв”, уточни Кунчев.

Той акцентира, че въпреки всичко броят на новите случаи е висок – съвсем всеки ден се записват над 2000 случая. Забелязвало се и задържане на настанените в лечебни заведения, което е относително добър индикатор. Близо 5500 са всички настанени в лечебни заведения в страната, към 400 са тези в интензивни отделения.

„ Това е доста динамичен индикатор, подчинен и в кой етап се намира региона. 5 области са в тъмночервена зона, там е най-напрегнато. Не е нещо, с което към този момент не сме се сблъсквали. Това е четвърта вълна, продължава лимитиращ фактор да са хората, не постройките и леглата. С личния състав в действителност е трудно”, акцентира Кунчев.

Най-натоварено съгласно него е в столичните лечебни заведения, както и в Габрово, Видин, Монтана, Кюстендил, Перник.

За новите ограничения за заведенията

„ Това е общият ни блян – да могат хората с Коронавирус документ, в 90% от случаите става въпрос за хора, които са се имунизирали, да имат цялостна независимост на предходния си живот. Да могат да посещават културни и спортни събития, да вървят на заведения, спектакъл. Тази процедура не е измислена от нас, ясно е, че това е пътят, по който ще вървим. Лошото е, че в западните страни при 80-90% ваксинирани, това важи за цялото общество. При нас ще важи за един стеснен брой хора към 20%. В последна сметка това е методът да покажем по какъв начин можем да излезем от тази криза”, изясни здравният контрольор.

Според него главната цел на тази мярка е да не пречи на естествения живот и на стопанската система. Мярката не е наложителна и ще важи за заведения, в които личният състав също е изцяло имунизиран. А организацията би трябвало да бъде обвързване на притежателите.

„ Виждали сме по какъв начин става, с мобилен телефон на входа доста бързо може да се ревизира QR кодът. Сертификатът може да се носи и на хартия. Чрез QR кода не може да се доближи до персонални данни. Единственото удостоверение е, че притежателят е ваксиниран”, изясни Кунчев. И акцентира, че ще има и засилени инспекции.

„ Ако ние не увеличим % на имунизираните, ще имаме доста други проблеми, освен ходенето по заведения. Ще имаме проблеми и с туристическия сезон, и с организирането на каквито и да е мероприятия. Все по-често ще бъдем третирани като страна, в която не е желателно да се ходи”, добави той.

Кунчев чака тестванията да станат доста по-достъпни, лесни за приложимост и по-евтини. Предстои мярката да бъде разисквана с културния и спортния бранш. Очаква се тя да влезе в действие от началото на ноември.

За четвъртата вълна

" Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна. Не мога да кажа по кое време ще достигнем пика. Ако съпоставяме с първите три талази, съгласно мен относително бързо се доближава до максимума. 3-4 седмици има повишаване, по-късно плато и спад. Надявам се това да е в границите на октомври. Дали ще е по този начин, няма по какъв начин да знаем ", акцентира той.

Доц. Кунчев акцентира, че освен в България цифрите са високи. По негови думи цяла Източна Европа е в пика на четвъртата вълна.

За подправените документи здравният контрольор изясни, че може да бъде оголен, в случай че е фалшифициран. Ако обаче двете страни - доктор и пациент, се договорят и ваксина не е сложена, само че документът е публикуван и публикуван във всички журнали, то тогава издаденият документ на процедура е правилен, само че не е правилно, че лицето е имунизирано.

" Изпращали сме сигнали и до прокуратурите. Проверяват се няколко имунизационни пункта в Пловдивско. Аз персонално получих няколко сигнала за Ловеч, София. Не е елементарен процесът, само че тези, които го вършат, би трябвало да знаят, че санкции ще има и те ще бъдат високи. Моята концепция е да прегледаме още един път броя на лабораториите, които работят, тъй като той е прекомерно огромен. Ако имаме подозрение, ще отнемем акредитацията на някои от тях, с цел да сме сигурни, че тези, които работят, го вършат както би трябвало ", сподели още той.

Според него все още нов локдаун не се постанова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР