Очевадно Република Северна Македония не е готова да влезе в

...
Очевадно Република Северна Македония не е готова да влезе в
Коментари Харесай

Проф. Павлов: Антибългаризмът никога не е преставал да бъде движеща сила в РС Македония

" Очевадно Република Северна Македония не е подготвена да влезе в Европейския съюз. " Това съобщи пред News.bg историкът проф. Пламен Павлов по тематиката за напрежение по оста Република Северна Македония - България поради почитането на годишнина от рождението на Гоце Делчев.

По думите му РСМ няма и желание да бъде подготвена да се причисли към Европейски Съюз. Основна неточност на политиците и частично на публицистиката е, че се открива антибългаризмът на македонската политика в съответни случаи, когато се стигне до огромна ескалация сред двете страни. Антибългаризмът в никакъв случай не е преставал да бъде движеща мощ, изключително преди избори в РСМ или пък при нестабилна обстановка, се ускорява, уточни проф. Павлов.

Според него е обидно, че ВМРО-ДПМНЕ употребяват абревиатурата на вътрешната македонска революционна организация, която е знак на българската битка и подтиснатите хора в Македония. Тези лицемерни уверения за добросъседство, за другарство и за развиване на връзките са бойкотирани на 100% от македонска страна, посочи историкът, който вижда висша форма на двуличие от страна на РСМ.

" Там се пази едно статукво, което още преди години се говореше, че Македония няма да влезе в Европейски Съюз преди Сърбия, явно с патерицата и помощта на Москва ", разяснява проф. Павлов.

Според него не е нужно да се постанова несъгласие на РСМ и да се стига до рискови форми от българска страна, което е доста примамливо от чисто психическа позиция. При нашата несистемна политика, то доста постоянно се връща като бумеранг върху нас, уточни проф. Павлов.

" България би трябвало да увери Северна Македония, че ще бъдем безусловно твърди и безкомпромисни на фона на спазването на двустранните съглашения. С това, което видяхме на 4 февруари, са нарушени всички клаузи на Договора за добросъседство, другарство и съдействие. Никой не може да забрани на един човек - без значение дали е българин, от Аржентина или от другия завършек на света, да пристигна да се поклони на един народен герои. Това на какво наподобява ", ядоса се проф. Пламен Павлов.

Той бе безапелационен, че България не е трябвало да позволява външнополитически ескалации на напрежението от страна на РСМ и да сезира Европейския съд по правата на индивида в Страсбург. В момента ние водим една несистемна и непоследователна политика, а се желае систематична, настойчива, продължителна и ясно центрирана позиция, от която да няма никакво оттегляне, настоя историкът.

Той е на мнение, че служебният вътрешен министър Иван Демерджиев трябвало да напусне срещата със северномакедонските водачи на фона на всичко случило се на българо-македонската граница, а не да стои в унизителна обстановка - нито като натрапен, нито като негонен. За тази ексцесии, които станаха на 4 февруари, би трябвало да има твърда българска позиция. Не единствено да пращаме и да оказваме помощ на наши сънародници македонски българи да отидат в Брюксел, а самият Брюксел да отиде при тях и да види по какъв начин се държат с хората, настоя проф. Павлов.

В РСМ има българско болшинство и това, в случай че се приказва от македонска страна, че ги наскърбява и им разрушава идентичността, е цялостна нелепост, уточни той. Ако в последна сметка, откакто в македонската конституция има сходни текстове, българите би трябвало да са държавнотворен народ, без значение какъв % от популацията са. В РСМ можеш да бъдеш албанец, сърбин, турчин, само че не и българин, а това е нетърпимо и е дискриминация, акцентира проф. Павлов.

Той добави, че България няма по какъв начин да изостави РСМ като последна мярка, тъй като я възприемаме като част от нас. Трябва да навлезем доста по-мощно в самата реалност в РСМ. Ние сме водещата страна в тази ситуация и от това РСМ единствено може да завоюва. В случая от едно сплотяване и съдействие не губи никой, а от обстановката сега губи единствено РСМ. Сега е извънредно време тамошните политици и общество да го проумее, безапелационен бе проф. Павлов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР