„Очертаващото се като тенденция е, че новоизлизащите като положителни проби

...
„Очертаващото се като тенденция е, че новоизлизащите като положителни проби
Коментари Харесай

Д-р Кунчев: 90% от заразените у нас с COVID-19 са посещавали страни в Европа


„ Очертаващото се като наклонност е, че новоизлизащите като позитивни проби дават отговор навръх профила на хората, които чакахме. Близо 90% са хора, които в рамките от няколко дни до две-три седмици са посещавали страни от Западна Европа. Основният механизъм на пораждане на болестта в България към момента е вносът от чужбина. Постепенно вървим и към другия стадий – по-широко разпространяване на вируса в нашето общество “. Това сподели пред БНР доктор Ангел Кунчев, основен държавен хигиеничен контрольор, част от националния действен щаб по отношение на ковид.

По думите му това, че профилът дава отговор на предстоящото, е знак, че подхванатите ограничения – граничен надзор и налагане на карантина, са съответни.

„ Успяхме да понижим интензивния импорт, което дава скъпо време и на здравната система да е по-подготвена, стартира произвеждане на маски и защитни дрехи в наши предприятия. Това ни дава време да имаме късмет да достигнем до ефикасни медикаменти, до ваксини “, сподели Кунчев.

„ Изкуството е на баланс и намиране на пропорционални ограничения... Не може да се подценява коронавирусната инфекция… Лошото при ковид е, че е всеобщо публикуван, елементарно се предава - един човек заразява трима-четирима души към себе си. Голяма част от хората са носители или карат инфекцията доста леко – това са 80%. Голяма част и изобщо няма да схванат, че са позитивни. Ударът се поема от хората във възрастовата група над 60-65 години, а за тези, които имат и съпътстващи болести, може да е съдбовно. При тях смъртността е 18-20%. Ние би трябвало да мислим за тях “, съобщи той.

Д-р Ангел Кунчев разясни, че сега сме една от най-слабо засегнатите европейски страни, само че сме едни от първите, въвели статута на изключителното състояние, с цел да могат да се подхващат по-бързи и по-ефективни ограничения.

Той още веднъж акцентира, че обществената отдалеченост, персоналната хигиена, проветряването на затворените пространства, дезинфекцията на повърхностите доста снижават риска от заразяване с ковид.

„ Важно е и отношението към хората, които се нагърбиха с най-важната задача. Искам обществото да знае, че има хора, които работят доста безрезервно и без отмора, с цел да смекчим удара и да спасим нашите близки “, счита Кунчев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР