Очертава се една есен на недоволството. Натрупаните във времето назад

...
Очертава се една есен на недоволството. Натрупаните във времето назад
Коментари Харесай

Зам-шефът на КНСБ: Очертава се есен на недоволството

" Очертава се една есен на недоволството. Натрупаните във времето обратно проблеми в този момент - до края на септември, огромна част от тях би трябвало да бъдат решени . В такива къси периоди е доста допустимо да се вземат решения, които меко казано са нелогични, неприемливи и крайни. Ние като профсъюз няма по какъв начин да не реагираме ". Това съобщи пред БНР вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов по отношение на митинга им на следващия ден дружно с КТ " Подкрепа " в отбрана на миньорите. Протестът съответствува с идването на трактори и земеделци от цялата страна в столицата.

Той подсети, че при започване на година Народното събрание одобри решение, което е било значимо, с цел да се запази българската енергетика. Правителствата от началото на годината обаче не направиха съвсем нищо за осъществяване на това решение за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност и за отпадане на условието за понижените 40% на излъчванията парникови газове до 2026 година спрямо 2019 година, акцентира Атанасов в изявление за предаването " Преди всички ".

" За тези 9 месеца не се свърши нищо, което да успокои миньорите и енергетиците в България, че ще могат да работят умерено до 2038 година , каквото е решението на Народно събрание. Едновременно с това не се оферират и никакви съответни решения за опазване на електроенергийното ни произвеждане и енергийната обезпеченост на българската промишленост . От друга страна това, което четем в териториалните проекти, че 15 000 души до края на 2030 година и още 15 000 до 2038 година ще бъдат трансферирани в някакви несъществуващи към момента работни места - няма по какъв начин да успокоява хората и те с право напълно обезпокоително се тормозят за своите работни места . За страдание, не мога да кажа, че виждаме бързи съответни решения от страна на държавното управление . Има опити за такива решения, само че по метода, по който ни се оферират, за нас са извънредно неприемливи ".

КНСБ не приема каквато и да било скица за сюжет за затваряне на въгледобивни мощности до 2030 година, безапелационен бе синдикалистът и изясни:

" " Бобов дол " даже би трябвало да затвори през 2026 година - това е неуместно, това е невероятно, това ще сложи под риск енергийната сигурност на страната, това ще сложи под риск националната сигурност на страната, и под риск хиляди работни места, които няма от какво друго да бъдат заместени ".

По думите му те няма да позволен загуба на работни места .

Не можем на хората да обясняваме нещо имагинерно, съобщи Огнян Атанасов. И настоя да се направи общ организационен проект на " Мини Марица-изток " , в който да се уточни какви терени има, защо може да се употребяват и по какъв начин да се развиват и притеглят вложители.

" В момента хората са подложени под необикновен напън, че могат да изгубят работните си места и че нямат сигурност за бъдещето си. Най-голямото напрежение е, че още веднъж всичко се случва в последния миг ".

Ако това ще става гладко, би трябвало да бъде за 2038 година и някой да показа проект по какъв начин това ще се случи, безапелационен бе вицепрезидентът на КНСБ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР