Очертава се добра година за реколтата от пшеница и очакваме

...
Очертава се добра година за реколтата от пшеница и очакваме
Коментари Харесай

11-и сме в света по износ на пшеница, храним над 30 държави

" Очертава се добра година за реколтата от пшеница и чакаме междинните добиви да са близки до миналогодишната годишна продукция “. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов, който откри жътвената акция в село Боздуганово дружно със заместник-министър Стефан Бурджев.

Министър Иванов сподели още, че главен приоритет на управлението на Министерство на земеделието е обезпечаването на продоволствената сигурност на страната. „ В складовете за предпазване на зърно са налични задоволителни количества пшеница за временен ресурс и се обрисува безпроблемно обезпечаване на потребностите в България, задоволителна както за вътрешна консумация, по този начин и за експорт “, сподели министърът. Той беше безапелационен, че сега страната не е застрашена от продоволствена рецесия във връзка с зърното.

„ Щастлив съм да кажа, че за 6 месеца управлението на Министерство на земеделието дружно с българските зърнопроизводители, зърнопреработватели и хлебопроизводители успяхме да се обединим и да реализираме задачата за всяко домакинство да има самун на налична цена “, съобщи министър Иван Иванов.

Той добави, че България се утвърди като един от главните производители на пшеница освен в Европа, само че и по света, оповестява пресцентърът на ведомството. „ Страната ни продължава да е важен фактор на интернационалния пазар, заемайки влиятелното 11-то място в света по експорт на пшеница в над 30 страни през 2021 година За същата година пшеницата заема близо 20% от общия поземлен експорт на България “, регистрира доктор Иванов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР