Очакваното поскъпване на природния газ от 1 септември 2020 г.

...
Очакваното поскъпване на природния газ от 1 септември 2020 г.
Коментари Харесай

Експерт: Газта ще поскъпне взривообразно през есента

Очакваното повишаване на естествения газ от 1 септември 2020 година не влезе в действие. Последните планове на " Булгар газ " са били за 20 на 100 по-скъпо гориво по отношение на август. Но министърът на енергетиката Теменужка Петкова е поискала да се направи инспекция по какъв начин газ овото сдружение е образувало новата цена. 

" Трябва да подчертаем, че това решение на министърът да спре процедурата е брутално нарушаване на закона. Единствено КЕВР е способният орган в България във връзка с цени те на горивата, която следи дейностите на " булгар газ " за ценообразуване и спазването на разпоредбите ", съобщи специалистът от " българския енергиен конгрес " Христо Казанджиев в " Тази заран ". 

Спирането на процедурата, което е в прерогативите на КЕВР, е неприятен сигнал към енергийния пазар, счита Казанджиев и добави, че макар Петкова е принципал на " Булгар газ " в качеството си на министър, тя няма право за такова вмешателство в работата на сдружението. 

Според специалиста това решение е политическо и информацията, че е било разпоредено от премиера Борисов, каквито информации са се появили, също е нарушаване на закона. Едно такова прекъсване на процедурата не взема решение казуса. Октомври месец цената на синьото гориво ще се усили взривообразно с 40% вместо гладко единствено с 20%, в случай че в този момент беше нараснала цената на газ а с 20%, съобщи Казанджиев. По неговите думи огромният проблем е, че " Булгар газ " сега работи на загуба, защото купува газ та по скъпо и я продава по-евтино. 

Обявяването на новия контракт с " Газпром " е основал упования, които не са били действителни. Според Казанджиев понижението на цената на газ та в годишен проект е 15%, а не 40, както е било оповестено тогава, тъй като това е било спад на цената за даден месец. 

По новия контракт цени те на газ та в България зависят от настоящите цени на пазара и флуктуацията е осезаема. През лятото търсенето на газ понижава и е обикновено цената да спадне, само че през есента и зимата тя се повишава дружно с увеличението на търсенето.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР