Очаквано темата за отношенията на България с Република Северна Македония

...
Очаквано темата за отношенията на България с Република Северна Македония
Коментари Харесай

Преговорите за външна политика: За нов имидж на България и Северна Македония на фокус

Очаквано тематиката за връзките на България с Република Северна Македония беше една от водещите в границите на полемиката в областта на интернационалните връзки, която беше финалната за първия кръг от договаряния по политиките, които би трябвало да залегнат в бъдещото съдружно съглашение сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и демократична България.

Общата теза към която се сплотиха всички участници беше в посока активизиране на разговора със западната ни съседка.

От обединяване " Демократична България " обявиха, че продлъжаващо блокиране на договарянията за участие на Северна Македония в Европейски Съюз не е в полза на България.

" България по този начин и не съумя да изясни добре своята позиция на европейските си сътрудници, камо ли да получи поддръжка за нея ", сподели Стефан Тафров от Демократична България.

Той предложи по този въпрос да бъде направена пътна карта, която да стане част от преговорния развой.

" В картата да бъдат разказани напълно съответни претенции към Скопие. Картата би трябвало да включва съответни неща като: съответен график за създаване на обща информационна инфраструктура; постоянни общи съвещания на кабинетите и парламентите, на които да се разисква използването на Договора за другарство и другите мерки; проверка на учебниците по история ", сподели Тафров.

За нов обвързващ документ сред София и Скопие се разгласи и представителят на партия " ИТН " Димитър Гърдев.

" Това, което желаеме, е да се случат няколко неща. Първо - гарантиращ документ, че нямат малцинствени искания - и териториални - също. Другото, което е извънредно значимо, е да бъде преустановен езикът на омразата. Искам единствено да обърна внимание, че ние поддържаме тези условия да бъдат авансово ясно изразени от преговорни групи и да бъдат поети избрани задължения ", сподели той.

Гърдев настоя България да води по-активната политика в Европейския съюз.

От " Има Такъв Народ " обявиха, че за България разширението на Европейски Съюз на Западните Балкани и в частност със Северна Македония е от стратегически интерес за да сме заобиколени единствено от другари, съдружници и сътрудници и процесът би трябвало да се разблокира, само че с продължително решение.

" Ние считаме, че България, и парламент, и държавно управление, би трябвало да излязат с общо мнение и да препотвърдят своята позиция ", уточни Димитър Гърдев.

" Трябва да се търси стабилно решение на противоречивите въпроси, учредено на документи и обстоятелства ", добави Кристиан Вигенин, " Българска социалистическа партия за България ".

Мисията на външната политика на България е да създадем напълно нов имидж на България включително и във връзка с Република Северна Македония, подчертаха от " Продължаваме промяната ". Даниел Лорер уточни, че за България е от основно значение да резервира досегашните детайли на преговорната позиция.

За нас е значимо да запазим досегашните детайли на преговорната позиция ", сподели Даниел Лорер, " Продължаваме промяната ".

За отпадане на глобите с Русия се оповестиха от Българска социалистическа партия, а от другите три партии настояха за бързо влизане в Шенген, Еврозоната и Европейската организация за икономическо съдействие, както и за отпадане на визите със Съединени американски щати.

От " Продължаваме промяната " дефинираха първия кръг от договаряния по секторните политики, дискутирани през тази седмица, като " градивни и прагматични ". Предстои втори кръг от договаряния - с по-малко специалисти, където да се доуточнят точките в бъдещето съдружно съглашение.

Като спечелили в изборите Политическа партия ще получат първия мандат за сформиране на постоянно държавно управление. Целта е всички хрумвания за стратегия на предстоящ постоянен кабинет да бъдат разисквани на политическо равнище.

Ето и главните акценти в полемиката " Международна политика ":

Левицата за външноикономическите връзки и енергийна сигурност

Засилване ролята на Министерство на външните работи за развиване на външноикономическите връзки и гарантиране на енергийната сигурност е измежду целите на левицата в " Международни връзки " - последната от преговорните тематики сред специалистите на " Продължаваме Промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България " за съдружно ръководство.

Кристиан Вигенин се разгласи за ефикасна и съвременна дипломатическа работа, цифровизация на всички консулски услуги както и за секване на трендовете за политизация на дипломатическата ни работа, за професионализация на фрагментите.

България в действителност има потребност от външнополитическа тактика, акцентира в изявлението си той. По думите му, главната цел, която да бъде непрекъсната политика, е гарантиране на удобни външни условия за развиване на страната, отстояване на националните ни ползи, усилване на въздействието ни в районен и европейски мащаб.

Вигенин обърна внимание на нуждата от активизиране на районното съдействие в Югоизточна Европа. В този подтекст е значимо да се обезпечи политическа и финансова поддръжка за инфраструктурната съгласуваност на страните в района с акцент кулоар 8, да се съблюдава отстояването на правата на българските национални малцинства в РСърбия и в Албания, разяснява той. И добави към целите основаване на обезпечена финансово национална политика за развиване на връзките със прилежащите ни страни като се вплетат и ползите в европейската политика.

Нова или обновена тактика за работа с българите в чужбина, включително нова нормативна уредба, преструктуриране активността на Държавната организация за българите в чужбина, която може да влезе под " шапката " на Министерство на външните работи, са измежду написаните в програмата на социалистите задания. Според тях е нужен по-голям запас за застраховане дейностите на българите зад граница - учебните заведения, културните центрове и други

Акцент за Българска социалистическа партия е и пълноценно потребление на опциите на България като Черноморска и Дунавска страна.

Нормализиране връзките с Руската федерация с приоритет в стопанската система, енергетиката, културата и образованието плюс политика за анулация на икономическите наказания на Европейски Съюз против Русия и на реципрочните от страна на Москва към Европейски Съюз, оферират да бъде записано в съдружното съглашение от левицата.

Приоритет остават стратегическите връзки със Съединени американски щати , унищожаване на визовия режим за нашите жители, задълбочаване на икономическото съдействие с Китай, уточни също Вигенин.

По отношение на Република Северна Македония би трябвало да се търси трайно и стабилно решение по противоречивите въпроси като причина за присъединението й към Европейски Съюз, само че и без взаимни отстъпки за историческата истина на основа на документи и обстоятелства, изясни Кристиан Вигенин. Нужна е по-активна роля в този развой и на Народното събрание, считат социалистите. Паралелно с това е нужна средносрочна стратегия за развиване на връзките ни с РСМ, която да обхване всички аспекти.

За Евросъюза Вигенин уточни, че е значимо да не се позволяват двойни стандарти и развиването му на " две и повече скорости ", по-голяма бистрота при взимане на решения посредством усилване ролята на Народно събрание.

Има Такъв Народ за мобилно приложение за българите в чужбина и завършек на политическите назначения на дипломати

Мобилно приложение за българите в чужбина, увеличение на заплатите на дипломатите и преустановяване на политическите назначения в дипломацията

Мобилно приложение за българите в чужбина, увеличение на възнагражденията за българските дипломати, както и преустановяване на политическите назначения в дипломатическите ни представителства чрез ремонти в Закона за дипломатическата работа, оферират от " ИТН " /ИТН/. Предложенията бяха показани в хода на последната полемика на тематика " Международни връзки " за реализиране на съдружно съглашение сред " Продължаваме Промяната ", " Демократична България ", " ИТН " и " Българска социалистическа партия за България ".

Конкретните оферти показа Павела Митова от Има Такъв Народ. Според Митова правенето на сходно мобилно приложение ще спести извънредно доста време за работа на задграничните ни представителства, а посредством самата регистрация в платформата най-сетне българската страна ще има действителна визия какъв брой са българите в чужбина и къде живеят те. Тя настоя и за актуализиране на тактиката за българските жители в чужбина.

От Има Такъв Народ упорстват и за промяна в Министерство на външните работи /МВнР/. Митова разяснява съществуващата Програма за кариерно развиване на младите дипломати и провежданите състезания за стажант аташета. Тя означи, че през 2015 година четирима видни български дипломати са се пробвали да преминат теста за стажант аташета, само че без триумф. По думите й парадоксът е, че всяка година този тест бива изискан с отличие от деца на дипломати, аташета, и видни предприемачи. Според Митова е нужна съвременна професионализация на дипломатическия състав.

Митова означи, че огромна част от добре квалифицираните дипломати са в предпенсионна възраст, и в случай че преди 20 години България е имала прелестна школа балканисти и арабисти, през днешния ден даже референтът за Близкия изток в Министерство на външните работи не говорел арабски език.

Тя уточни, че няма по какъв начин да бъдат привлечени млади дипломати със заплата от 1300 лева Българските дипломати са измежду най-ниско платените позиции в държавната администрация, разяснява Митова и настоя да се усили възнаграждението им.

Друго предложение на Има Такъв Народ е да има непрекъснато образование на българските дипломати, преразглеждане статута на Дипломатическия институт.

Относно по този начин наречените " състезания за хора със характерни умения ", Митова установи, че те се явяват " идеалната малка врата " за назначение на съответни лица. Не били необичайност състезанията, в които се явява един претендент, който печели мястото, защото изцяло отговорял на условията. Митова установи, че сходни състезания са сходно направени на публичните поръчки. " Тази порочна процедура би трябвало да се приключи и то неотложно ", настоя тя.

Митова установи още, че няма друга държавна институция, която да е изгубила толкоз значима част от материалната си база през годините на преход. От Има Такъв Народ настояха за промени в Закона за дипломатическата работа. Митова засяга съответни разпореждания, с които се дава опция в нашите задгранични представителства да се назначават изявени персони, които се употребяват с несъмнено положително име и престиж в България. " Това са по този начин наречените политически назначения ", изясни Митова и настоя за преразглеждането му.

Димитър Гърдев от Има Такъв Народ съобщи, че упорства изготвяният от служебното държавно управление стратегически обзор на Министерство на външните работи, осъществяван сега, да бъде разискван и на съвещание на бъдещата външна комисия в Народното събрание.

Сред главните цели, визирани от Гърдев, са действително присъединяване на България във външната политика на Европейски Съюз в главните му посоки. Като стратегически приоритет той засяга процесът на разширение на Европейски Съюз.

Относно Република Северна Македония дипломатът открои ролята на Договора за другарство, добросъседство и съдействие. По думите на Гърдев точно съществуването на този контракт ни давало доста добра основа и база за реализиране на съгласие. Дипломатът настоя измежду задачите да бъде записано преустановяване на езика на омразата от страна на избрани по думите му партийни функционери в Скопие. За нас като страна е извънредно значимо да преодолеем момента, в който опозиционни наши сътрудници в Скопие, декларират, че са подготвени да денонсират контракта, означи той.

По думите му главните базови фундаменти от контракта би трябвало да влязат в преговорния развой за присъединението на Република Северна Македония към Европейски Съюз. Той настоя България да е деен участник при правенето на обща европейска позиция по бежанския поток и да бъде подписано съглашение с Турция. " Ние предлагаме да бъде построена една външнополитическа идея, която да влезе в Народното събрание и да бъде в основата на външната политика на България ", сподели още дипломатът.

Демократична България: Няма сполучлива външна политика, в случай че тя е вътрешно превзета от корупция

Коалицията би трябвало да противодейства на всеки опит за инспектиране на външнополитическата ориентировка на страната, към която има консенсус, упорстват от " Демократична България ". Това обобщи при започване на договарянията за съдружно съглашение с " Продължаваме Промяната " /ПП/, " ИТН " и " Българска социалистическа партия за България " Стефан Тафров от " Демократична България " /ДБ/.

По думите му, няма сполучлива външна политика на една страна, в случай че тя вътрешно е превзета от корупция. Страната ни не употребява в задоволителна степен големия капацитет на българите в чужбина, изключително на новата емиграция, и би трябвало по-активна работа с тях, означи Тафров.

От Демократична България акцентират, че е значимо България да бъде деен участник в европейския развой като индивид, а не като обект, обръщат огромно внимание и на реализирането на евроинтеграцията на Западните Балкани.

По отношение на Република Северна Македония Демократична България са за интензифициране на разговора с начинания от наша страна, с цел да се преодолее блокажът на договарянията. Членството на РСМ в Европейски Съюз и НАТО е от основно значение за района, приоритет на нашата външна политика, акцентира Тафров. Според него продължаването на настоящия блокаж на договарянията й с Европейски Съюз не е в полза на България, която не е съумяла да изясни добре своята позиция на европейските си сътрудници и не е получила поддръжка. Важно е да формулираме настояванията си на международноправен и дипломатически език, уточни Стефан Тафров.

В програмата на Демократична България е залегнало опазване на добросъседските отношение с Турция. Както и по-тясно ангажиране с общите отбранителни структури и начинания на НАТО, подсилване на околните политически връзки с Англия след излизането й от Европейски Съюз.

Равноправни връзки с Русия на правилата на интернационалното право, интензифициране на връзките с Украйна, задълбочаване на връзките с Япония и Северна Америка, взаимно преференциално съдействие с Китай на основата на общата европейска политика, също са част от целите за Демократична България в интернационалната политика.

Те залагат и на усилване на разговора с страните от Близкия Изток и Северна Африка във връзка с комерсиалните и бизнес ползи, незабавна промяна в политиката на промотиране на българския бизнес отвън Европейски Съюз.

Необходим е средносрочен документ като външнополитическа тактика като в него бъдат отразени задачите и целите във външната политика, разяснява Зарица Динкова. Според нея е належащо в този документ да бъдат разпределени компетентностите на държавните институции като се подчертава на междуведомствената съгласуваност, както и да се ускори акцентът върху икономическата дипломация.

Политическа партия: Да създадем напълно нов имидж на България

Мисията на външната политика на България е да се сътвори напълно нов имидж на страната. Това съобщи по време на полемика за " Международните връзки " Даниел Лорер, специалист по въпросите на интернационалните връзки от " Продължаваме Промяната ". Дискусията е част от поредност от диалози за правене на съдружно съглашение за ръководство на страната сред " Продължаваме промяната " /ПП/, " Демократична България " /ДБ/, " ИТН " /ИТН/ и " Българска социалистическа партия за България " /БСП/.

" Имидж на страна, която е свободна, демократична, изчистена от корупция, имидж на страна, която е образец по какъв начин това може да се случи ", изясни Лорер.

Съпредседателят на обединението Кирил Петков изясни, че една от главните цели на Политическа партия е да бъде изкоренена репутацията за корупцията в нашата страна. По думите му това ще спомогне и за външните, и за външноикономическите ни връзки. Той изясни, че задачата им е България да стане страната, която най-бързо е съумяла да изкорени в такива големи мащаби този проблем.

Като приоритет за Политическа партия Петков засяга българите, които учат в влиятелни непознати университети и настоя за правенето на стратегия, с която те да се върнат назад.

Даниел Лорер добави, че за привличането на интернационалните вложители, Министерство на външните работи има сериозна роля. От Политическа партия оферират основаването на непринуден цифров указател на българите в чужбина. Лорер изясни, че по този начин ще се знае освен тяхното местонахождение, само че и каква е местоработата им, както и квалификацията, която имат. Идеята е по този начин да бъдат привличани задгранични вложители, изясни той. " Когато непознат вложител желае да пристигна у нас и той е от избрана сфера и страна, той би бил извънредно заинтересован, в случай че може да вземе фрагменти от същата тази страна, стига ние да можем да кажем кои са и къде са те ", установи специалистът.

Лорер означи, че за Политическа партия е значимо да бъде привлечена най-малко една европейска организация у нас. " Предишните държавни управления не демонстрираха воля да го създадат. Европейските организации са факел на европейските полезности и за нас е значимо да покажем, че България желае да бъде хазаин на най-малко една такава европейска организация ", разяснява той. Той настоя за присъединението на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване, която дефинира като извънреден клуб на богатите страни по света.

Лорер настоя България да е по-активна в интернационалните и районни институции. Като приоритет той посочи работата за безвизов режим със Съединени американски щати. Друга мярка е атестацията и систематичната оценка на качеството на консулските услуги. От Политическа партия оферират финансова поддръжка за български културни организации, само че след промяната в ДАБЧ. " Много неприятно бе за нас да забележим върховен държавен админ от ДАБЧ в листата на засегнатите лица по глобите " Магнитски ". Изкореняването на тези практики ще бъде безспорен фокус както на Политическа партия, по този начин и на цялата коалиция, която се надяваме да влезе в ръководството в страната ", означи специалистът.

Друга концепция на Политическа партия е основаването на по този начин наречения фонд " Стамболов ", въодушевен от истински бюджети на Стефан Стамболов, непокътнати в архивите на Министерство на финансите. " Става въпрос за стипендии за българи, които да приключват образованието си в елитни университети, след което да се върнат и работят у нас най-малко пет години ", разяснява специалистът.

Относно тематиката България и Европа, Даниел Лорер съобщи, че е значимо България да бъде дейна в евроатлантическото пространство и по стопански, и по софтуерни планове. " Искаме България да бъде виждана като водач на Балканите, ние към този момент демонстрираме, че имаме софтуерните благоприятни условия за това, в случай че прибавим изчистена от корупция институционална среда, считаме че няма да има кой да ни спре ", безапелационен бе той.

Относно сюжета " Европа на две скорости " от Политическа партия издигат като основни цели влизане в Шенген и присъединение към еврозоната. По думите на Лорер е нужна осведомителна акция какво значи за България присъединението към еврото. От Политическа партия желаят и най-малко подсилен търговски продан със прилежащите балкански страни, както и задълбочаване на комерсиалните, културните и просветителните връзки със прилежащи нам страни.

Относно Република Северна Македония, Лорер означи, че за Политическа партия е значимо да запазим доброжелателния звук на договарянията и всички досегашни детайли от преговорната позиция на България. Преди всичко нашето предпочитание е да стартират да се основават двустранните комисии в един къс период, разяснява Лорер. Сред целите той засяга построяването на директна авиолиния София - Скопие, кулоар номер осем, общ културен календар, взаимни научни конгреси. Лорер подчертава и върху акомодация на учебниците в Македония, тъй че езикът на ненавист да изчезне оттова, това по думите на специалиста е " неизбежно изискване ". Нека да подпомогнем интеграцията им в Европейски Съюз благодарение на нашата техническа експертиза, уточни Даниел Лорер.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР