Очаквано реакциите на единадесетия доклад на Европейската комисия за напредъка

...
Очаквано реакциите на единадесетия доклад на Европейската комисия за напредъка
Коментари Харесай

Доклад ли? Цялата държава е паднала в асансьорната шахта

Очаквано реакциите на единадесетия отчет на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за съдействие и инспекция, който визира главно битката с корупцията и проведената престъпност, разделиха ръководещите и опозицията. Всички разногласия за това какво е реализирано по седемнадесетте рекомендации, заложени в предпоследния отчет от януари тази година, завършват откакто се прочете следното красноречиво изречение, което се намира в заключението на въпросния документ: " Комисията към момента не може да заключи, че някой от индикаторите е изпълнен в приемлива степен на сегашния стадий ".

I rest my case - както биха споделили самодоволно обиграните адвокати в американските правосъдни драми. Но филмът е български и всички участваме в позорището.

Какво ни споделят апологетите на кабинета " Борисов " 3 и болшинството в 44-тото Народно заседание?

Те разясняват отчета като акцентират в позитивен аспект, несъмнено, промяната на Висшия правосъден съвет и " историческия пробив ", изработен с антикорупционното законодателство. Посочва се и фактът, че новият кабинет на процедура почнал работа единствено преди няколко месеца – нямало време за дълбоки и решителни дейности по рекомендациите и така нататък

Смешен e плачливият писък на чакалите

Малко било времето. Това не е първият, а третият мандат на премиера Борисов. И, в случай че той не беше хвърлил оставка афектиран като нацупена капризна девойка след неуспеха на ГЕРБ на президентския избор преди година, нямаше да има предварителни парламентарни избори напролет на 2017 година И " промените " щяха да продължат. С цялостна пара. Мдааа.

Няма да напомням за следващ път това, че страната ни е най-корумпираната в Европейски Съюз, съгласно най-новите данни на Transparency International за 2016г. Да стартираме с друго. С последните титанични старания на парламентарното болшинство – предлаганите промени на Конституцията, които целят отпадането на отминалостта за закононарушения осъществени при приватизацията. Освен че в стеснен юридически смисъл ретроактивността на тази смяна е доста противоречива (независимо, че ръководителят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов, цитира Маркс и Енгелс в своя отбрана, с цел да потвърди обратното), тя също по този начин е и нелегитимна от позиция на други фундаментални правила на демократичните политически системи. Като повелята за съхраняването на политическия плурализъм и свободата на словото.

Целта на " промяната " и милиционерската тактика, която наднича зад нея, е транспарантна

А тя е: да се развържат ръцете на прокуратурата, с цел да бъде употребена като инструмент от мощните на деня за кавга с политическите им съперници. Без значение дали става дума за предизвикателство на нови следствия против Иво Прокопиев или за следващата банална експозиция на скелетите в дрешника на Корнелия Нинова. От една страна от ГЕРБ желаят да отклонят публичното внимание от готвения от опозицията избор на съмнение, от друга – в тази ситуация с приватизацията на " Каолин " и ролята на Прокопиев, подготвяната офанзива очевидно има за задачата да докара до запор на сметките на " Капитал " и " Дневник ", които са естрада за рецензия против премиера Борисов и неговото ръководство.

Съмнявам се, че Конституцията ще бъде изменена. Най-реалистично въпреки всичко наподобява, в случай че се стигне въобще до там, измененията да бъдат придвижени по по този начин наречената " мудна писта " (по израза на Кирилов), за която са нужни най-малко 160 гласа (вж. текста на Глава 9 от Конституцията – в случай че се събере такова болшинство те могат да бъдат сложени за ново разглеждане от Народното събрание и признати в период не по-рано от два и не по-късно от пет месеца с болшинство 2/3 от депутатите, член 155, ал.2). За това е нужно да има " Воля " за отпадането на отминалостта, т.е. партията на Марешки да поддържа ГЕРБ, Патриотите и Движение за права и свободи.

Но за ръководещите напълно не е толкоз значимо измененията да се създадат

От една страна, като ги предизвикват те се само-героизират, показвайки че са поборници за справедливостта в обществото, а от друга " дебатът " за предишното ще даде опция да се мъти водата, да се очернят съперниците, като се смесват обстоятелства и измислици. А и не е изключено за известно време да спре писъка на комарите, на драскачите-дразнители, които си разрешават безочливо да нарушават спокойната сънливост на премиера. Така България ще може да означи различен " прогрес " – от страна с отчасти свободни медии, ще станем такава с изцяло несвободни, като Русия на Владимир Путин (вж. Индекса за независимост на пресата за 2017 година на Reporters without borders, където сме на последно място по този индикатор в Европейски Съюз ). А за какво да не наваксаме и " преднината " на Северна Корея?

За тези, които се учудват, че за вота на съмнение Движение за права и свободи работят с Българска социалистическа партия, а за отпадането на отминалостта се първи съратници на ГЕРБ, да кажа, че това е следващото доказателство, което поддържа тезата -

в политическата система оперира несмущаван политически картел

Опозиционната Движение за права и свободи няма проблем да се договаря с ГЕРБ и Патриотите по избрани тематики. А и придвижването взе участие под прикритие и в ръководството, посредством фигури като министъра на стопанската система Караниколов, доближен до Делян Пеевски. Както към този момент показах, тематиката за корупцията, по която наподобява ще бъде обреченият избор на съмнение без подозрение е значима (обречен, тъй като Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи имат общо 105 народни представители, а с цел да падне кабинетът са нужни най-малко 121). Но тъкмо Движение за права и свободи на Ахмед Доган, Христо Бисеров, Йордан Цонев и Делян Пеевски да влиза в ролята на пазител на закона е не комично, а напряко безочливо.

С корупцията е директно обвързвана и друга мъчителна тематика – тази за бедността. В най-бедната страна в Европейски Съюз, България, минималната работна заплата е 235 евро; за съпоставяне в разкъсвана от политическа рецесия и кавги Гърция е близо 700 евро, а в новобранците в Европейски Съюз Хърватия е към 435 евро. Но, за сметка на това, през вчерашния ден през целия ден Цветан Цветанов и Георг Георгиев от ГЕРБ тръбят във Фейсбук: " Благодарение на воденото от господин Борисов държавно управление, над 1 200 000 пенсионери ще получат коледни надбавки в размер на 40 лева! " (статус на Георгиев). Алилуя. Лайк незабавно. Каква благотворителност! Да отиват пенсионерите заедно да им целуват ръцете и нозете. Призовавам новоизпечените български либертарианци и консерватори вместо да желаят унищожаване на минималната работна заплата и да показват надменност, да прочетат повече за това какво е " обществен консерватизъм ". Защото това е единствената вариация на тази " идеология ", която може свястно да вирее в България.

Като загатнах медийния магнат Пеевски – неговият законопроект против " вторичното плячкосване на КТБ " (т.е. планът за измененения в Закона за банковата несъстоятелност) е различен образец за това по какъв начин под маската на справедливостта се прокарва надменно персоналният, себелюбив интерес. Това в действителност е закон, посредством който се пазят, както съм писал, щенията на магната в " Дунарит ". Така Пеевски, както съобразително и тъкмо написа Иван Бедров, е " най-големият герой против модела Пеевски ".

Има ли потребност да прибавям повече обстоятелства към написаното? Не единствено 61-годишната жена, за която писаха медиите през вчерашния ден, а цялата страна е паднала в асансьорната шахта и е с заплаха за живота. Това е равносметката на всички искания за стопански, юридически и така нататък прогрес и напредък.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР