Очаквано, президентът Румен Радев назначи един от своите съветници по

...
Очаквано, президентът Румен Радев назначи един от своите съветници по
Коментари Харесай

Бойко Рашков - от следовател до силов министър

Очаквано, президентът Румен Радев назначи един от своите съветници по право - Бойко Рашков за длъжностен министър на вътрешните работи.

Юрист, дълготраен следовател, претендент за основен прокурор, експерт по специфични разследващи средства - Бойко Рашков е познато лице от българския политически живот. Името му постоянно е свързвано с Левицата, защото е бил народен представител от Българска социалистическа партия.

Роден е в село Огняново, Благоевградско. Завършва право в София. От 1981 година до1992 година работи като следовател в Районната следствена работа в столицата.

Три години по-късно е определен за шеф на Националната следствена работа. В края на 1998 година е определен от Висшия правосъден съвет за основен прокурор на мястото на Иван Татарчев. Както е известно, двамата работеха доста добре, до момента в който Рашков оглавява следствието, а Татарчев – прокуратурата.

През януари 1999 година обаче президентът на България по това време – Петър Стоянов, не издава декрет за назначането му и Бойко Рашков по този начин и не става основен прокурор.

През 2001 година обаче е определен за народен представител от Българска социалистическа партия. От 2008 година до 2009 година е заместител правосъден министър в държавното управление на Сергей Станишев.

За пет години от 2013 година е ръководител на Националното бюро за надзор на специфични разследващи средства. През 2017 година точно Рашков афишира, че има нерегламентирани подслушвания по искане на ДАНС, ГДБОП и прокуратурата.

Рашков постоянно е подлагал на критика и изтеклите в общественото пространство записи, в които се подозира, че взе участие и президентът Радев.

Бойко Рашков е доцент по углавен развой и управлява Катедра „ Наказателноправни науки” в Юридическия факултет на Университета за национално и международно стопанство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР