Очаквано полският президент Анджей Дуда призова от Белия дом съюзниците

...
Очаквано полският президент Анджей Дуда призова от Белия дом съюзниците
Коментари Харесай

В Белия дом Байдън прие лидерите на Полша. Съседката на Украйна беше затрупана с оръжия

Очаквано полският президент Анджей Дуда прикани от Белия дом съдружниците в НАТО да усилят до 3% от Брутният вътрешен продукт средства за защитата, само че Вашингтон счита, че към този момент това не е реалистично
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън одобри водачите на Полша и по време на тази среща разгласи и нова военна помощ на Съединени американски щати за Киев, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

" Трябва да действаме, преди да е станало безусловно прекомерно късно. Защото, както Полша може да си спомни, Русия няма да спре до Украйна ", предизвести американският президент по време на срещата си с полския си сътрудник Анджей Дуда и с полския министър председател Доналд Туск, съобщи Франс прес.

" Не би трябвало да допуснем съветският империализъм да наруши стабилността и мирното битие на Европа ", съобщи след срещата с Байдън полският президент.

Вашингтон в същото време утвърди контракт за въоръжаване на съдружника си от НАТО. Договорът планува продажбата на Варшава на ракети земя-въздух с огромен обхват и на ракети въздух-въздух със междинен обхват за обща стойност 3,5 милиарда $. Преди срещата на Байдън с полските водачи пък неговият консултант Джейк Съливан беше декларирал, че Съединени американски щати ще предложат продажбата на 96 щурмови хеликоптера " Апачи " на Полша и ще одобрят 2 милиарда директни задгранични заеми за Варшава.

По-рано през вчерашния ден Вашингтон разгласи и нова помощ от 300 милиона $ за Украйна, която включва ракети за противовъздушната защита, артилерийски снаряди и дава отговор на някои незабавни потребности на Украйна, съобщи Съливан. Той разясни, че става дума за релативно скромна помощ. Тя ще се финансира с помощта на счетоводна преоценка в Пентагона. " Ние реализирахме икономии, които ни разрешават да финансираме тази нова помощ ", разгласи американският представител. Той сподели, че тази помощ не заменя по-големият пакет помощ настойност 60 милиарда $, който чака гласоподаване в Камарата на представителите. 

Темата за Украйна беше в центъра на полемиките на Байдън с полските водачи. Срещата се състоя в миг, в който Полша отбелязва 25 години от влизането си в НАТО. Полските водачи, които са вътрешнополитически противници, оповестиха желание да показват по време на визитата си в Съединени американски щати единение по интернационалните въпроси.

Анджей Дуда употребява визитата, с цел да призове останалите съдружници в НАТО да усилят бюджетните средства за защитата, с цел да изпратят мощен и самоуверен отговор на съветската експанзия. Полският президент желае страните от алианса да усилят разноските за защита на 3 % от Брутният вътрешен продукт. Полша към този момент харчи 4 % от Брутният вътрешен продукт, което е двойно по отношение на задачата на НАТО за 2 % от Брутният вътрешен продукт. Дуда съобщи, че Съединени американски щати са и би трябвало да продължат да бъдат водачи в региона на сигурността, само че други съдружници също би трябвало да поемат повече отговорности за сигурността на алианса като цяло.

" 2 % беше положително нещо преди 10 години. Сега 3 % са нужни за отговора на пълномащабната война, подета от Русия навръх източната граница на НАТО ", съобщи Дуда.

По думите на представителя на Пентагона Матю Милър апелът на Дуда за повече разноски за защитата обаче е много упорит и първо би трябвало някои съдружници да изпълнят задачата от 2 %, отбелязва Асошиейтед прес.

Иначе по тематиката за Украйна в Съединени американски щати нараства безпокойството, отбелязва Франс прес. В понеделник американското разузнаване предизвести, че " динамичността е в развой на смяна от ден на ден в интерес на Москва във войната против Украйна ". " На Украйна не й липсват кураж и твърдоглавие, само че не й стигат муниции. Времето ни да й помогнем стартира да се изчерпва ", сподели шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс. Той засяга блокирането в Камарата на представителите на огромната военна помощ за Киев. Текстът беше утвърден към този момент в Сената, само че финалното му одобрение в Камарата към момента зависи от положителната воля на последователите на Доналд Тръмп там. А те отхвърлят да преглеждат текста.

" Надявам се, че Полша ще промени позицията на ръководителя на Камарата, републиканеца Майк Джонсън ", съобщи във вторник полският министър председател Доналд Туск. " Той би трябвало да разбере, че бъдещето на милиони хора и животът на хиляди хора в Украйна зависи от неговото решение ", добави той.

Президентът Дуда пък имаше среща с Джонсън през вчерашния ден и с водача на демократичното малцинство в Камарата Хаким Джефрис.

В разгара на изборната година в Съединени американски щати въпросът за помощта за Украйна се трансформира в тематика за противоборство сред демократите и републиканците. Тръмп, който се бори за преизбиране за президент, се опълчва на валидирането в Конгреса на нови средства за Киев и споделя, че Съединени американски щати би трябвало да престанат да дават пари, без да се надяват те да им бъдат възобновени. Той споделя, че в случай че бъде избран отново, той ще уреди войната сред Русия и Украйна за 24 часа, само че по този начин и не изяснява по какъв начин ще го направи.

Относно съдействието сред Съединени американски щати и Полша пред полските водачи Байдън съобщи, цитирайки думи на някогашния държавен секретар Мадлин Олбрайт във връзка присъединението на Полша към алианса. " Когато ние сме дружно, нито една мощ на света не може да е по-могъща. Вярвам това тогава, имам вяра го и в този момент ние виждаме това, когато полски и американски военни извършват дилемите си един до друг с НАТО на източния байрак, включително и в Полша ", съобщи Байдън.

В изявление за частната компания ТВП 24 Туск пък съобщи, че " НАТО би трябвало да одобри действителността, че в случай че не през днешния ден, то на следващия ден, или на по-следващия ден оперативните качества на източния й фланг ще бъдат по-големи ". " Една мощна, оборудвана Полша, подкрепяна от съдружниците, е освен от голяма важност за нашата лична сигурност, само че и за сигурността на целия Запад ", добави той. " Ние сме тук, с цел да потвърдим, че Полша е и ще бъде солидна и дълготрайна част от трансатлантическата общественост, без значение кой печели изборите в нашата страна ", съобщи още Туск.

Полският външен министър Радослав Шикорски, който също беше част от делегацията, заяви, че Полша се е включила към чешкия проект за пазаруване на 800 000 снаряда за Украйна. Шикорски сподели, че финансовият принос за проекта е забележителен.

По време на срещата с Байдън полските водачи са обсъждали и съдействие в региона на нуклеарната енергетика, съобщи Дуда. Той сподели, че ще посети щата Джорджя, където ще прегледа най-модерната американска нуклеарна централа, описа Дуда и добави, че доста сходна на нея ще бъде построена и в Полша.

Варшава възнамерява да построи първата си нуклеарна централа на балтийското крайбрежие до 2033 година, само че проучва в този момент дали планът може да бъде приключен в точния момент поради закъсненията при предходното държавно управление, съобщи Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР