Очаквано над 90 % от кюрдите са решили да подкрепят

...
Очаквано над 90 % от кюрдите са решили да подкрепят
Коментари Харесай

Почти 90% от гласувалите на референдума кюрди се обявиха за независимост


Очаквано над 90 % от кюрдите са решили да поддържат независимостта на района Иракски Кюрдистан, съобщи АП, като се базира на първите резултати, оповестени от изборната комисия в Ербил късно нощес.

Избирателната интензивност е била над 72 %, добави комисията. Окончателните резултати от референдума се чакат до три дни.

След гласуването кюрди честваха до късно през нощта по улиците на Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан.

Правителството на Ирак няма да води договаряния с Иракски Кюрдистан за противоконституционния референдум за самостоятелност, съобщи министър председателят Хайдер ал Абади.

Съединени американски щати са надълбоко разочаровани поради произвеждането на допитването. Държавният департамент счита, че този акт ще усили неустойчивостта и компликациите в района.

Резултатът от референдума няма да е неотложно наложителен, само че ще е значим, тъй като президентът Масуд Барзани счита да го употребява, с цел да ускори позициите си в договарянията за самостоятелност с централното иракско държавно управление.

Въпросът, заложен на четири езика (кюрдски, арабски, турски и асирийски), е: " Искате ли районът на Кюрдистан и кюрдистанските зони отвън района да станат самостоятелна страна? "

Някои анализатори възприемат допитването като опция за Барзани да получи мандат за този разговор непосредствено от гласоподавателите.

Иракската войска в това време разгласи, че е почнала " огромни маневри " взаимно с турските военни по общата граница, без да даде детайлности. По-рано Багдад подреди изпращане на войски в Киркук и други противоречиви региони в името на сигурността на жителите, а народен представител от иракския парламент предизвести, че Кюрдистан може да се трансформира във втори Израел, предизвиквайки войни от самата си поява. Шиитските милиции Хашд аш Шааби показаха подготвеност да се борят, с цел да " защитят жителите на... Киркук и противоречивите региони, окупирани от гангстери, които не се преценяват със заповедите на главнокомандващия, " съобщи " Франс прес ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР