Очаквано ГЕРБ удари на камък с поканата към Демократична България

...
Очаквано ГЕРБ удари на камък с поканата към Демократична България
Коментари Харесай

Демократична България и Има такъв народ отказаха на ГЕРБ


Очаквано ГЕРБ " удари на камък " с поканата към " Демократична България " за съвещания по отношение на връчения изследователски мандат за кабинет " Митов ". Още преди да е връчена публично поканата и към " ИТН ", пред БНР депутатът Станислав Балабанов сподели, ще че я откажат.

Във " Facebook " Христо Иванов се обърна към ръководителя на Парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова с думите:

" Нашите предизборни задължения и идеята на " Демократична България " за дълбоки промени в правораздаването и битка със систематичната корупция, изключва опцията да се отзовем на Вашето предложение. ГЕРБ продължава да бъде главен притежател на порочния управнически модел " Борисов " и опитите за лансиране на фасаден състав на Министерския съвет от подставени лица по никакъв метод не трансформира този факт ".

А на брифинг в Народното събрание заместник-председателят на Народното събрание от квотата на " Демократична България Атанас Атанасов сподели, че " вербално и документално са отказали среща с претендента за министър-председател, излъчен от ГЕРБ ". Атанасов съобщи и че идеологията на ГЕРБ е корупцията, нагласените публични поръчки и обръчите от компании и по тази причина от " Демократична България " нямат никаква допирна точка с тях, макар участието в ЕНП. " Няма защо да си приказваме и най-добре е да се смирят и да схванат, че българският народ повече не желае ръководство на ГЕРБ ", съобщи Атанасов.

А ето и позицията на Има Такъв Народ, изразена от Балабанов: " Поканихме Борисов на чуване - него го няма. Така че, те могат да вършат каквото си желаят, въпросът е ние какво решение ще вземем. Като сме споделили, че няма да се водят диалози за кабинет с тези партии от статуквото, няма да се водят ".

Той обърна внимание на " готвен капан от ГЕРБ " за третия опит за сформиране на държавно управление: " Когато пристигна при нас, ние ще решим какво ще вършим и ще стане ясно и в случай че инцидентно мандатът отиде в трета партия по желание на президента, бъдете уверени, че тази партия предложи ли кабинет, ще бъде подсилен евентуално от ГЕРБ в пленарна зала и ще забележим една доста странна и брутална коалиция. Обърнете внимание на това, това готвят съгласно мен ".

По-рано Христо Иванов разяснява и комисията " Росенец ", по която тематика ГЕРБ ги изпревариха със събирането на подписи и предлагането ѝ в Народното събрание.

" ГЕРБ се пробваха да откраднат самодейността в това отношение. Те са чули моите поръчки в най-малко три изявленията и с цел да избегнат нуждата да поддържат нашето предложение, внесоха свое. Защо не внесоха такава комисия в предишния парламент, когато се случи " Росенец ", откакто толкоз доста желаят да ревизират себе си и изключително дейностите на личните си заместник-председатели ", сподели той, визирайки кметът на Бургас Димитър Николов. По думите на Иванов той " носи огромна отговорност за доста от нещата там ", а препоръчаната комисия е " жалка процедурна маневра, с която ГЕРБ пробват да скрият цялата грозотия на ситуацията, в което се намират ".

Относно изказванията на Борисов, че Христо Иванов желал да стане основен прокурор, ръководителят на " Демократична България " ги назова нагла и безпардонна неистина ".

" Никога не съм желал да бъда основен прокурор, нито съм считал, че настоящи политици следва да стават основни прокурори. Към момента, в който бях министър, не съм отговарял на условието за заемането на поста (бел. р. основен прокурор), по тази причина не бих могъл да върша такова искане ", добави Иванов.

По-рано Даниел Митов, който е номиниран за министър-председател в проектоправителството на ГЕРБ, получило първия изследователски мандат, съобщи, че в случай че парламентарните групи се откажат от диалог с ГЕРБ, ще върнат мандата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР