Очаквано, британският премиер Борис Джонсън загуби решаващия парламентарен вот за

...
Очаквано, британският премиер Борис Джонсън загуби решаващия парламентарен вот за
Коментари Харесай

Британският парламент укроти Борис Джонсън - може да има ново отлагане на Brexit

Очаквано, английският министър председател Борис Джонсън загуби решаващия парламентарен избор за своята тактика за Brexit, включваща излизане на Англия и без съглашение с Европейския съюз, откакто членове на неговата лична Консервативна партия гласоподаваха против него в Народното събрание, което отвори пътя за вероятни предварителни избори.
Камарата на общините гласоподава с 328 против 301 гласа, с цел да разреши на депутатите да гласоподават още веднъж в през днешния ден (4 септември) законопроект, който може да принуди Джонсън да изиска от Европейски Съюз ново, тримесечно отсрочване на Brexit, в случай че не успее да реализира съглашение с Брюксел до 19 октомври.  21 депутати от консерваторите застанаха против английския министър председател Борис Джонсън, като това включва някогашният финансов министър Филип Хамънд, внукът на Уинстън Чърчил Никълъс Соумс и депутатът с най-дълъг стаж Кенет Кларк.
Британският парламент гласоподава в поддръжка на предложение, импортирано от тори-отцепникът Оливър Летуин, с цел да поеме дневния ред в Камарата на общините. По време на дебата Летуинг приказва надменно за тактиката на " Даунинг стрийт " да заплашва Европейския съюз, че няма да има договорка, в случай че не одобряват компромис за защитната уговорка по съглашението за ирландската граница (да няма краен период за използване на митническите правила в ЕС).
Летуин сподели следното: " Вместо опасност за Европейски Съюз, опасността е за нашата страна. Той е като някой, който стои от едната страна на каньона и вика на някой от другата страна на каньона, че в случай че не създадат това, което той желае, ще се хвърли в пропастта… И ще вземе останалите нас с него... това не е надеждна тактика за договаряния. "
Лидерът на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог обаче сподели, че действието, което се разисква, е " конституционно непозволено ". Рийс-Мог съобщи: " Премиерът съобщи, че това държавно управление е безусловно ангажирано да напусне Европейския съюз до 31 октомври. Референдумът беше най-големият либерален мандат в историята на нацията. Това беше исторически избор. Но вместо да подкрепим министър-председателя и да му дадем най-хубавия късмет да получи най-хубавата договорка, ние обсъждаме предложение, което се стреми да подкопае ролята на Народното събрание ".
Тогава той беше провокиран от конкурент, който го попита за какво е дал своя вот срещу договорката на Тереза Мей. Рийс-Мог отговори: " Сделката (която тя договаряше) е ужасна и по тази причина министър председателят приготвя по-добра ".
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин пък съобщи, че Brexit без договорка ще " редуцира индустриалната промишленост ", ще заплаши Споразумението от Разпети петък в Северна Ирландия и ще внесе " безпорядък " в пристанищата и летищата на Англия. Той сподели, че стопанската система на Англия към този момент е " нежна " и " в този момент не е моментът да се играе на съветска рулетка с английската стопанска система. " Но Бил Кеш, закостенял народен представител и дълготраен евроскептик, отвърна: " Трябва да ни бъде разрешено да управляваме себе си. Ние не управляваме себе си и в случай че останем в този Европейски съюз, в никакъв случай няма да можем да го създадем. "
По-рано денем депутатът от Консервативната партия Филип Лий мина към демократичните демократи в средата на речта на Джонсън. Това значи, че торите към този момент нямат болшинство в Народното събрание, даже и с поддръжката на демократите.
След вота английският министър председател съобщи, че ще внесе предложение в Народното събрание за привикване на предварителни избори. Гласуването ще даде парламентарно време в сряда на депутатите за разискване и гласоподаване на законопроект, който да принуди Джонсън да забави Brexit с три месеца, в случай че не успее да реализира съглашение с водачите на Европейски Съюз до 19 октомври.
Последствията
Британското държавно управление разгласи, че отделя още 2 милиарда паунда (2,2 милиарда евро, 2,4 милиарда долара) за Brexit, минути откакто претърпя провалянето в Народното събрание. Министърът на финансите Саджид Джавид ще осведоми депутатите през днешния ден, че новите пари ще бъдат изразходвани през годината откакто Англия напусне Европейски Съюз за планове като гранична защита и пристанищна инфраструктура, се споделя в изказване на държавното управление.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР