Очакванията за покачване на цените и по-конкретно – на цената

...
Очакванията за покачване на цените и по-конкретно – на цената
Коментари Харесай

Работодателите вдигат заплатите

Очакванията за повишаване на цените и по-конкретно – на цената на труда, кара множеството работодатели (67%) да включват в проектите си за 2023 г. ръст на възнагражденията, стана ясно по време на конференция на Българската стопанска камара, оповестяват businessnovinie.bg.

Според интервюирани представители на бизнеса, в отговор на икономическата рецесия, съвсем половината от запитаните (48%) възнамеряват да усилят размера на производството си, както и гамата от предлагани продукти/услуги.

Сред целите на бизнеса за 2023 година са търсенето на нови пазари, вложенията в енергоспестяващи технологии и развитие/обучение на личния състав.

В изискванията на неразбираеми вероятности, бизнесът резервира висока степен на скептицизъм, по тази причина упованията и проектите му за бъдещето са прекомерно внимателни и подчинени на прагматизма, излиза наяве от изследването на БСК.

Според данните, се вижда повишение на каузи на интервюираните, които утвърждават присъединението на България към Еврозоната. Расте и информираността във връзка с Националния проект за възобновяване и устойчивост и Европейския зелен пакт.

Като най-големи спънки пред бизнеса интервюираните показват неналичието на работна ръка и постоянно изменящата се нормативна уредба, следвани от бюрокрацията, регулаторната тежест и неналичието на електронно държавно управление.

За преобладаващата част от интервюираните високите цени на суровините, материалите и енергийните запаси основават съществени проблеми, което ги принуждава да усилват крайните цени на продукцията си и да редуцират разноски.

Плановете за нарастване на минималната работна заплата в най-голяма степен се отразяват върху инфлационните процеси – съвсем половината интервюирани декларират, че ще калкулират този спомагателен разход към цените на стоките и услугите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР