Очакванията за драстични понижения в цените няма да се сбъднат,

...
Очакванията за драстични понижения в цените няма да се сбъднат,
Коментари Харесай

Живот в къща или апартамент? Купувачите променят нагласите си

Очакванията за фрапантни намаления в цените няма да се осъществен, споделят от имотния отрасъл

Желанието на купувачите да се снабдят с къща или апартамент в затворен комплекс с градина не отшумя с отминаването на Коронавирус рецесията. Дори в противен случай – задържа се като трайна наклонност и от ден на ден хора избират покупка на къща.

Интересът към къщите не беше единично Коронавирус събитие, през днешния ден то се повтаря даже в по-голяма степен. Изправени пред решението да отделят над 200 000 – 250 000 евро за жилище, много  от купувачите вземат решение, че просторът и комфортът на огромния дом са водещи за тях ”, споделя Явор Пейчев, изпълнителен шеф на „ Имотека “.

Според него наклонността е годна както за дребните обитаеми места към София, по този начин и за тези наоколо до Варна и Пловдив, предава economic.bg.

По думите му най-силен сега е ползата към къщи на север и на запад от столицата. Сред обитаемоте места, предизвикващи интереса на купувачите, са Храбърско, Мрамор, Божурище, Гурмазово, Пожарево, Пролеша и други, ситуирани наоколо до пътя, водещ към Драгоман.

Практически тези парцели са доста по-достъпни спрямо обитаемоте места на югоизток от столицата ”, разяснява Пейчев.

Поведение на клиентите

Освен към къщи, купувачите през днешния ден все по-често се ориентират към затворени комплекси с жилища.

„ Много купувачи търсят затворена среда, която им дава сигурност и успокоение, само че и освен това – метод на живот. За значително хора притежанието на парцел в комплекс от висок клас и с одобрено име е въпрос на авторитет. За тях това не е единствено покупка на квадратни метри жилищна повърхност, а инвестиция в личния им имидж ”, споделя шефът на „ Имотека “.

Според него е налице и смяна в държанието на капиталовите купувачи. Докато хората, които търсят дом за персонално прилагане, са водени от идентични претекстове във всеки един миг – да живеят в по-големи и уютни парцели, то втората група клиенти има разнообразни претекстове.

Инвеститорите през днешния ден търсят комплект от парцели – те разполагат с налични средства и търсят първокласен нов план, в който да купят 5 или даже 6 парцела, от които да завоюват след това ”

Цените

Цените на жилищните парцели в страната се намират в плато, без предпоставки за съществени придвижвания до края на годината. Спадът в броя покупко-продажби в София е към 5% на годишна база, до момента в който в Пловдив и Варна понижението в интензивността е към 15%. Пазарът на този стадий може да се дефинира като резистентен, сочи анализът на „ Имотека “.

Очакванията за фрапантни намаления в цените няма да се осъществен, а интензивността към този момент се балансира след първичните внезапни спадове. Резултатът през днешния ден е равновесие сред търсене и предложение, което преди липсваше и няколко години беше с превес на търсенето. Пазарът е спокоен и постоянен, като хората не престават да търсят промени и усъвършенствания в метода си на живот ”, разяснява изпълнителният шеф на компанията.

По данни от действителни покупко-продажби на компанията, в случай че към юни 2022 година междинната цена в София бе достигнала 1 600 евро, то тя през днешния ден към този момент е 1800 евро/ кв. м. Основен катализатор на пазара продължава да бъде новото строителство. Това е и повода за по-сериозните растежи в Люлин, Манастирски ливади, Овча купел, Кръстова вада, Малинова котловина, Банишора, в които има по-наситено предложение на нови планове.

Отстъпки и финансиране

Без отстъпка се случват 61% от покупко-продажбите в София за интервала януари – май 2023 година. Останалите 39% попадат в границите на комерсиалната отстъпка – до 5% от общата стойност на парцела.  Средният размер на отстъпка при договорка е 8725 евро, а над 10 000 евро е компромисът при 9% от всички покупко-продажби в столицата.

Идентична е обстановката в Пловдив, където без отстъпка се подписват 59% от покупко-продажбите, а във Варна техният дял е 56%. Средният размер на мненията в цената в двата града не надвишава 5% от в началото оповестената стойност. И в двата града процентът на покупките, направени след отстъпка от над 10 000 евро, е под 10%.

Близо половината от покупко-продажбите в София се осъществят с заем, до момента в който в Пловдив този дял е 41%. Във Варна покупките с външно финансиране са 27%.
Варна и Пловдив

Тенденцията на възходящ интерес към къщи в затворени комплекси е годна и за Варна. Купувачите се интересуват както от независими, по този начин и от редови, а даже и от къщи-близнак.  Св. св. Константин и Елена се отличава с огромно предложение на цени, по-високи от междинните за Варна. Локацията добива все по-голяма известност като регион с висок клас парцели – както къщи, по този начин и жилища, в бутикови затворени комплекси. Виница, Траката и Бриз са други региони, в които също се следи първокласно търсене и предложение. Допълнителен мотор на пазара в Морската столица е интензивността в регионите с по-големи размери ново строителство като Възраждане и Пчелина.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР