Очакваната продължителност на живота в САЩ намалява за втора поредна

...
Очакваната продължителност на живота в САЩ намалява за втора поредна
Коментари Харесай

Кризата, която сега убива хиляди в САЩ

Очакваната дълготрайност на живота в Съединени американски щати понижава за втора поредна година. Това се случва за първи път от 1962-63 година Предходният сходен спад е от 20-години на предишния век, сочат данните на Националния център за здравна статистика.

За предходната година предстоящата междинна дълготрайност на живота в Съединени американски щати е намаляла до 78,6 години.

Какви болкоуспокояващи да пием при остра болежка

Болкоуспокояващите медикаменти усилват риска от инфаркт

Предишният спад на продължителността на живота, само че единствено за една година, е през 1993 година, в разгара на епидемията от СПИН.

Този път обаче намаляването на основния индикатор за положението на нацията се дължи на различен проблем.

Продължилото десетилетия безотговорно определяне на опиоидни болкоуспокояващи в Съединени американски щати сътвори национална рецесия на пристрастяването, като милиони пациенти към този момент са минали към хероина и други опиати, продавани на улиците.

„ Ключовият фактор във всичко това е увеличението на смъртността от свръхдози”, разяснява Робърт Андерсън, началник на изследванията за смъртността в Националния център за здравна статистика на Съединени американски щати. Той дефинира двугодишния спад като „ шокиращ”.

През 2016 година 63 600 души са починали при предозиране с опиати, съгласно Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите. Това е с 21% повече от миналата година и три пъти повече от 1999 година В Съединени американски щати към този момент повече хора умират от предозиране на опиати, в сравнение с общо от огнестрелни оръжия и пътнотранспортни катастрофи

Свързаните с опиоиди свръх дози са се нараснали с 28%, като са умъртвили 42 249 души, най-много в групата на хората в така наречен дейна възраст сред 25 и 54 години.

Почти половината от тези съдбовни случаи се дължат на синтетични болкоуспокояващи и главно на фентанил , който е 100 пъти по-мощен от хероина. Фентанилът постоянно е смесва с други опиоиди, с цел да ускори резултата им. Броят на свръхдозите в Съединени американски щати, свързани със синтетични опиати, се удвоява във всяка от последните 3 години.

Междувременно различен отчет на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите сочи 133% нарастване на случаите на хепатит С сред 2004 година и 2014 година, най-много поради използването на общи спринцовки при употребяващите опиоиди.

Едно е несъмнено, през 2017 година продължителността на живота в Съединени американски щати ще намалее за трета поредна година, което се случва за първи път от пандемията от испански грип през 20-те години на предишния, умъртвила сред 3% и 5% от популацията на Земята.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР