Очакваната от туроператорите финансова помощ от 51 млн. лв., с

...
Очакваната от туроператорите финансова помощ от 51 млн. лв., с
Коментари Харесай

Туроператори на протест заради забавени помощи

Очакваната от туроператорите финансова помощ от 51 млн. лева, с която предпочитано да върнат парите на клиентите за провалените през предходната година почивки, надали ще постъпи по банковите им сметки през март. Това е причина да се готвят за митинг, оповестиха от Сружение ”Бъдеще за туризма ”, откъдето сигнализираха, че браншът е на ръба на оцеляването.
През март изтича 12-месечният гратисен интервал за разплащането на първите ударени от COVID-пандемията туроператорите. Отсрочката бе дадена напролет със закона за изключителното състояние. Цяла година обаче браншът не бе в положение да възвърне активността си и остана съвсем без доходи. Новото развиване на пандемията демонстрира, че това сигурно няма да се случи и в идващите три месеца.

Министерството на туризма едвам в понеделник разгласява насоките за кандидатстване за безвъзмездната помощ, което значи, че стартът на процедурата ще бъде разгласен едвам идната седмица. Около месец ще бъде срокът за подаване на заявки, след това още толкоз за оценката им. Което значи, че пари ще бъдат преведени едвам през април.

Помощта от 51 млн. лева бе отпусната през декември от държавния бюджет, само че тежка администрация бави достъпа до тях. Първо трябваше да се мине през разработване на специфична разпоредба за разпределяне на помощта, по-късно се чакаше утвърждение от Брюксел, след това през въвеждане на нова електронна платформа, посредством която бизнесът да кандидатства.

Всеки туроператор може да получи по тази мярка не повече от 4% от оборота през предкризисната 2019 година Парите обаче няма да са задоволителни за цялостното възобновяване на провалените екскурзии и почивки. По планове на туроператорите става дума за към 130 млн. лева Техните очаквания са огромна част от потребителите да се съгласят вместо възобновяване на парите, да получат ваучери в очакване пътуванията да се осъществят по-нататък през годината.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР