Очакваме се средствата от първия транш по Плана за възстановяване

...
Очакваме се средствата от първия транш по Плана за възстановяване
Коментари Харесай

Очакваме първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост до няколко седмици

Очакваме се средствата от първия транш по Плана за възобновяване и резистентност да бъдат преведени у нас до няколко седмици. Това съобщи в ефира на служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Страната ни е изпълнила всичко належащо по 22-те ограничения по първия транш и те са предадени в Европейска комисия. По втория транш България би трябвало да одобри 22 законопроекта.Само един от тях не е подготвен – за промени в Закона за енергетиката. В него има заложени цели, които са сложни за осъществяване в сегашната обстановка на енергийния пазар в Европа. Затова е допустимо страната ни да изиска дерогация. За да получим втория транш, е належащо законопроектите да бъдат признати от Народното събрание, посочи Пеканов. 

По Фонда за обективен преход, по който да планувани 1,3 милиарда за подкрепяне на районите, които затварят въглищното си произвеждане, има закъснение, призна той.  " Поели сме ангажимент до 2026 г. да понижим с 40% нездравословните емисиии, което е доста мъчно в сегашната обстановка, само че е и доста мъчно в този момент да се предоговаря нещо, което сме договорили едвам преди няколко месеца. Ако в този момент отворим този въпрос, договарянията ще блокират всичко останало. Така че има насъбрани забавяния. Надявам се, че министерството на енергетиката ще успее да ги навакса ", съобщи служебният вицепремиер.

Според Атанас Пеканов политическата неустойчивост у нас заплашва процеса за влизане в Еврозоната. Той изрази вяра политиците да осъзнаят това и да проявят зрялост.

Служебният кабинет работи по Националният проект за въвеждане на еврото през 2024. Все още не е подготвена информационната тактика, която би трябвало да изясни по какъв начин действа еврозоната, какви са рисковете и по какъв начин институциите ще отговорят на тези опасности.  " В Хърватия, да вземем за пример, към този момент получават цените на касовите бележки и в двете валути. Отдолу има QR код, с който, в случай че превалутилането не е правилно, подаваш сигнал и магазинът попада в черен лист като неточен търговец ", даде за образец той.

Предстои да изберем и признака на бъдещата ни евромонета. Пеканов посочи, че България е покрила всички критерии за приемане на еврото като се изключи инфлационния аршин.

" В сегашната конюнктура, обаче, инфлационният аршин е проблем за всички страни и мисля, че той може да бъде обект на полемика. Дори и в този момент България остава третата страна в Европейски Съюз с най-нисък дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт ", посочи служебният вицепремиер.

Атанас Пеканов съобщи, че не вижда себе си като член на идващия постоянен кабинет, а след края на мандата на служебното държавно управление ще се завърне в академичната сфера. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР