Очакваме преизпълнение на приходите в бюджета с около 1,5 млрд.

...
Очакваме преизпълнение на приходите в бюджета с около 1,5 млрд.
Коментари Харесай

Асен Василев: Очакваме излишък в бюджета от 1,5 млрд. лв.

„ Очакваме преизпълнение на приходите в бюджета с към 1,5 милиарда лева,  с помощта на дейностите на Национална агенция за приходите и Митниците “, съобщи служебният министър на финансите Асен Василев по Българска национална телевизия.

" Този милиард и половина ще бъде заложен за вероятно посрещане на тежка Коронавирус рецесия през есента и зимата ", разясни Асен Василев.

За съпоставяне предходното държавно управление на страната гласоподава бюджет за 2021 година, съгласно който освен нямаше да има остатък, а в противен случай - бюджетът щеше да е на недостиг от 5,5 милиарда лева. 

По думите на Василев пенсиите могат да бъдат увеличени с 16%, в случай че се спрат кражбите.

" Това, което ние сме заложили като планове е сред 100 и 150 млн. на месец. Общият разход на година за пенсии е 12 милиарда лева Това значи, че пенсиите могат да бъдат увеличени с към 15-16% ", разяснява Асен Василев.

Той беше безапелационен, че парите за нарастването на пенсиите ги има в бюджета. Според Асен Василев няма потребност от нарастване на налозите и на здравните осигуровки. По думите му това, което би трябвало да се направи, е да се огледат разноските.

Той заяви, че в министерството са разкрили случаи на неточни методически инструкции и непосредствено занемаряване на закона, където избрани хора са си превишавали правата и са възлагали действия без да има обезпечено финансиране.

" Открихме скандални неща. Имаме над 2,5 милиарда лева предоставени действия от Агенция " Пътна инфраструктура " отвън техния бюджет. Вчера направихме прегледа на публични поръчки, язовири, инхаус процедури, автомагистрали, на мен ми трябваше към час да се съвзема , тъй като количеството течове, които са се случвали е голямо. Но това, което ме натъжи е, че ние сме казвали, че нямаме 10 млн. лева да си лекуваме децата, само че имаме 12 милиарда лева, които да раздадем без конкурс, от които 980 млн. сме ги дали на една строителна компания ", съобщи Асен Василев.

Той добави, че се работи в посока да се забранят такива процедури без конкурс, а вместо това да има наложителни транспарантни процедури.

" Аз постоянно съм бил в експертна роля, в случай че се сглоби експертен кабинет с чисти лица, с които може да се работи и, в случай че имам независимост на деяние, както и опция да продължим това, което вършим, да покачваме събираемостта, да понижаваме течовете, бих се замислил за една такава роля. Ако кабинетът е политически, не ме търсете ", безапелационен бе министър Василев.

" Аз бих бил удовлетворен да работя с експертен екип за бъдещето на България, в случай че стане въпрос да си наредим наши хора, да се вършат политически сделки, не се занимавам с тези неща. Това не е обвързвано с пост, това е обвързвано с морала на хората ", акцентира Асен Василев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР