Очакваме Националната електрическа компания (НЕК) за първи път от много

...
Очакваме Националната електрическа компания (НЕК) за първи път от много
Коментари Харесай

Очакват за първи път от години НЕК да отчете печалба

Очакваме Националната електрическа компания (НЕК) за първи път от доста години насам да регистрира облага от своята активност, въпреки и дребна. Това сподели министърът на енергетика Теменужка Петкова по време Младежкия стопански конгрес в УНСС. Министър Петкова уточни, че доста значима част от българската енергетика е обвързвана и с електроенергетиката. „ Имахме едно доста съществено предизвикателство при започване на нашия мандат – огромната задлъжнялост. Националната електрическа компания беше в извънредно тежко финансово положение, а когато едно такова структуроопределящо сдружение е в подобен финансов колапс, нищо положително не чака бранша като цяло. Мисля, че успяхме да се оправим с предизвикването и да създадем по този начин, че НЕК да влезе в нужната кондиция, тъй че да обезпечи обикновено и чисто действие на този бранш “, сподели още тя. По думите ѝ през 2014 година НЕК е имала недостиг от 800 млн. лева, което значи неспособност за действие, съобщи Фокус.

„ И това, което успяхме да създадем, е че в този момент чакаме НЕК за първи път от доста години насам да регистрира облага от своята активност, въпреки и дребна. Което е явен знак, че промените в този бранш са сполучливи и това е вярната посока. Успяхме да стабилизираме и другите централи, Електроенергийният систематичен оператор да вземем за пример е компанията, която получи финансиране по европейските фондови стратегии. Той взе участие с пет плана и сега са в ход процедурите по възлагане на дейностите, които би трябвало да бъдат осъществени. Така че това, върху което работи нашият Електроенергиен систематичен оператор е да имаме по-голяма сигурност в вложенията. Защото всеки лев, вложен в нашата електропреносна мрежа, е лев, вложен в сигурност “, изясни тя. За България е значимо да сътвори опция за приемане на природен газ от разнообразни източници, а освен от Русия, добави Петкова. „ Винаги, когато престъпвам прага на УНСС, доста се вълнувам и повода за това е, че аз съм ученик на този университет и считам, че това е университетът, който е ковачницата на фрагменти за българската стопанска система и българските финанси “, сподели още министър Петкова и посочи, че шестима от министрите в сегашния кабинет също са минали тази финансова школа и уточни, че това е една гаранция за положително ръководство.

Тя изясни, че след един ден България ще бъде хазаин на неофициална среща на енергийните министри на Европейски Съюз. По думите ѝ това е структуроопределящ бранш за всяка една стопанска система, това е секторът, който се отразява директно на всеки един жител. „ Когато става дума за енергетика, би трябвало да знаем, че е значимо в сегашния миг да става диверсификацията на енергийните запаси. Тя значи две неща – сигурност във връзка с доставките и конкурентни цени. По отношение на природния газ България е напълно подвластна от Руската федерация. Много значимо за България е да разполагаме с нужната инфраструктура, която да ни даде опция да получаваме природен газ по разнообразни направления и от разнообразни източници. По една или друга причина това до момента не се е случило “, сподели министър Петкова и изясни, че с цел да се случи това, към този момент се работи по няколко плана. „ Един от плановете, по който работим и е значим освен за България, само че и за целия район, е интерконекторната връзка сред България и Гърция. Този план е включен в седемте топ целта на Европейски Съюз и е стратегически за Съюза, тъй като е главен детайл от Южния газов кулоар. В рамките на председателството ни сме заложили цел той да стане факт. Това ще даде опция за конкурентни цени на природния газ и сигурност за целия район “, разяснява тя. Като различен доста значим план енергийният министър уточни реализацията на интерконектора със Сърбия. „ Този план датира от доста години обратно, само че до този миг не беше подхванато съвсем нищо по него. Успяхме да създадем предпроектно прочуване, да осигурим финансиране. В момента водим диалози с нашите сътрудници от сръбска страна по този начин, че те да могат да получат съответното финансиране “, сподели още тя и изясни, че значим за страната ни е и интеконекторът с Турция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР