Очакваме министърът на електронното управление да информира Централната избирателна комисия

...
Очакваме министърът на електронното управление да информира Централната избирателна комисия
Коментари Харесай

ЦИК: За да има машинно гласуване на втори тур, трябва да бъде проведена законоустановената процедура

Очакваме министърът на електронното ръководство да осведоми Централната изборна комисия (ЦИК) какви дейности ще предприеме по привеждане в сходство със закона на процедурата, без съществуването на която ЦИК не може да организира машинно гласоподаване на втори тур. Това сподели ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова по отношение на решението на Върховния административен съд (ВАС) от довечера, което върна машините за гласоподаване на балотажа на локалните избори на 5 ноември, съобщи Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 680
В претекстовете си магистратите записаха, че решението на ЦИК е незаконосъобразнo в частта за балотажа.

В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, извършени на 29 октомври, жалбите, позволени за разглеждане, бяха отхвърлени. От решението на Върховен административен съд излиза наяве, че решението на ЦИК от 27 октомври за метода на гласоподаване на първи тур е законосъобразно, уточни Нейкова.

Тя означи, че Съдът приема, че на процедура министърът на електронното ръководство не е провел законосъобразна процедура по засвидетелствуване на сходството на софтуера за гласоподаване и на машините с условията на Изборния кодекс, защото той няма право да делегира своите пълномощия на друго лице, в тази ситуация на зам.-министъра на електронното ръководство.

По думите на Нейкова министърът на електронното ръководство „ би трябвало да извърши своите отговорности по Изборния кодекс, съгласно претекстовете на правосъдното решение “. За да има машинно гласоподаване на втори тур, би трябвало да бъде извършена законоустановената процедура по засвидетелствуване на сходството и да се извърши от способния за това орган по планувания в закона ред, съгласно претекстовете на съда, уточни Нейкова. Съдът приема, че способен орган може да бъде единствено министърът, само че не и негов заместител, добави тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР