Очакваме да получаваме по 6000 флакона "Ремдесивир" всеки месец до

...
Очакваме да получаваме по 6000 флакона "Ремдесивир" всеки месец до
Коментари Харесай

До края на март у нас ще бъдат доставени още 30 хил. флакона Ремдесивир

Очакваме да получаваме по 6000 флакона "Ремдесивир " всеки месец до март. Това разгласи заместник-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков пред журналистии по време на разпеределянето на лекарството на районните здравни инспекции.

,,2593 флакона от лекарствения артикул Veklury (ремдесивир) за лекуване на пациенти с коронавирусна зараза в приблизително тежко и тежко положение бяха доставени през днешния ден в България. Още довечера количества от медикамента ще получат всички районни здравни инспекции, чийто ангажимент е в границите на утрешния ден да снабдят лечебните заведения с разчетените количества. Медикаментът ще покрие лекуването на 260 пациенти, приети в болница в интензивни структури'', изясни той.

Това е първата доставка по договорите, подписани сред Министерството на здравеопазването и притежателя на разрешението за приложимост на лекарството – Gilead Scinces. Припомняме, че за закупуването на доставените през днешния ден флакони Министерският съвет отпусна 2,1 млн. лева Общо средствата, които страната ни ще задели за застраховане лекуването на пациенти, показани за лекуване с Ремдисивир до края на месец март, възлиза на над 26 млн. лв.. До края на март 2021 година в България поетапно ще бъдат доставени още 30 хиляди флакона от медикамента.

Лекарството дойде през днешния ден по обед, незабавно създадохме организация Ремдесивир да получат всички лечебни заведения, които са го декларирали. Започваме с раздаването на районните здравни инспекции в София-град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил, а до края на деня и на останалите 23 РЗИ. Столичната здравна ревизия тук, на място, отпуска количествата, декларирани от Военномедицинска академия, „ Александровка “ и „ Пирогов ", с цел да обезпечат навреме лекуването на своите пациенти, уточни доктор Пенков.

,,Експертният съвет по анестезиология и интензивно лекуване изготви протокол за приложение на медикамента, на база който сътрудниците правят оценка и преценят дали да назначат терапия с лекарството. Протоколът е разполагаем на всички лечебни заведения в страната'', изясни още заместник-министърът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР